Paradan Yapılan Evde Beş Parasız Bir Hayat



Hiç parası olmayan Frank Buckley, paradan yapılmış bir evde yaşıyor. Şömine, yerler, sandalyeler ve pencerelerin hepsi eurodan yapılmış. Tedavülden kaldırılan eurolar İrlanda Merkez Bankası tarafından öğütüldükten sonra Buckley'in oturduğu evin duvarlarını oluşturmuş. 50 yaşındaki Buckley, buraya "Milyarlık Ev" adını vermiş. Ev, piyasadan çekilen ve öğütücüden geçirilerek sıkıştırılan her biri yaklaşık elli bin Euro değerindeki tuğlalar haline getirilmiş parçalardan oluşuyor. Bu evi oluşturan banknotların toplam değeri 1.4 milyar euro. "Her şeyin merkezinde euro var. Oysa euro dediğiniz bir kağıt parçası değil mi? İnsanların o eurolar ile yaptıkları, bizim onlara verdiğimiz değer, bunların anlamını değiştiriyor" diyor.

Eve girdiğinizde Buckley'in niyeti apaçık ortaya çıkıyor. İrlanda'nın 2010'da egemenliğini yitirdiğini gösteren irice bir mezar taşı görüyorsunuz. 2010 yılında hükümet, İrlandalıların yıllarca bedelini ödeyeceği ekonomik kurtarma planını kabul etti. Buckley, başka insanların kibarlığı sayesinde burada yaşıyor. Evin bulunduğu iş merkezinin sahibi Buckley'e, bir kiracı bulununcaya kadar para ödemeden burada kalabileceğini söylemiş. Yerel bir mezarlığın yönetimi, mezar taşını Buckley'e bağışlamış. Merkez Bankası da geçerliliğini yitiren banknotları ona hibe etmiş. Evde aydınlatma da var. Üst katta faaliyet gösteren bir işletme de kendi elektrik hattından Buckley'e elektrik sağlamış. Evde çalışır durumda bir ısıtma sistemi olmamasına karşın sıcaklık yeterli. Buckley, paranın çok iyi bir yalıtım malzemesi olduğunu söylüyor.

Girişkenliğin ön planda olduğu 1990'larda Buckley müzisyenlerin turnelerini organize ediyordu. Daha sonra "Avrupa'da Irkçılığa Karşı Spor" adlı bir sivil toplum örgütü kurdu. Bu girişimi sayesinde devletten 80 bin euro destek aldı. Sonra da çöküş başladı, para kaynakları kurudu ve Buckley şimdi haftalık 188 euro olan işsizlik maaşıyla yaşıyor. İş bulamayınca resim yapmaya merak salmış. Parçalanmış euroları boyayarak yarattığı eserleri sergilemiş. "Durgunluğun Yansımaları" adlı bu sergi, bölgedeki bir otelde sonbahar aylarında görücüye çıkmış ancak şu ana kadar para kazandırmamış. Ayrıca "Milyarlık Ev" de turist çekmeye başladı.

Buckley, ziyaretçilerin görüşlerini ifade edebilecekleri bir defter tutuyor. Ziyaretçilerden biri, "Para sonunda iyi bir işe yaradı" diye yazmış. Bunca paranın arasında yaşamak ama aynı zamanda çok az parayla geçinmeye çalışmak, Buckley'nin, kendisinin ve ülkesinin içinde bulunduğu çıkmaz üzerinde kafa yormasına vesile olmuş. Buckley, "Benim gibi pek çok insan var. Milyonlarca borcu olan iş adamları gibi değilim. Yine de benim durumumda olmakla milyonlarca euro borçlu olmak arasında fark yok. Borcunuzu ödeyecek paranız yoksa yoktur" diyor.