Paris İklim Anlaşması Yürürlüğe Girdi



Paris'te bir yıl önce iklim değişikliği ile mücadele için imzalanan küresel anlaşma bugün resmen yürürlüğe girdi.

Reuters'in haberine göre, anlaşmayı imzalayan 200'e yakın ülke sera gazı salımlarını azaltma planlarını artık uygulamaya koymak zorunda.

Birleşmiş Milletler iklim başkanı Patricia Espinosa, "Bu kutlanması gereken bir an. Aynı zamanda ciddi bir değerlendirme yapmamız ve önümüzdeki görevi yerine getirmek için yeni bir iradeyle ileri bakmamız gereken bir an." dedi.

Paris Anlaşması, yüzyılın ikinci yarısına kadar dünyada fosil yakıt kullanımını devreden çıkarmayı ve dünyanın ortalama ısısını, sanayileşme öncesi ısı düzeylerinin en az 2.0 derece santigrat altına düşürmeyi hedefliyor.

Birleşmiş Milletler, sera gazı salımının, 2030 yılına kadar küresel ısınmanın uluslararası düzeyde kabul edilmiş hedefini 12 ile 14 milyar ton arasında aşacağı tahminini açıkladı. Yaklaşık 200 ülkenin temsilcileri Pazartesi günü Fas'ın Marakeş kentinde bir araya gelecek ve iki hafta boyunca Paris Anlaşmasının ayrıntılarını, politikalarını, teknoloji ve finansman ihtiyaçlarını görüşecekler.

Espinosa, "Zamanımız sıkışık çünkü iklim değişimini harekete geçiren sera gazı salımları ve etkileri henüz azalmaya başlamadı. Marakeş toplantısının en önemli kaygısı bu gerçek ve bu konuda toplu kararlılığımız olmalı" dedi.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim de, anlaşmanın "yoksul ülkelerin iklim değişimiyle mücadele etmelerine yardım sözü veren zengin ülkelere bir hatırlatma olması gerektiğini" söyledi.

Jim, "Donör ülkeler Paris'te çok güçlü taahhütlerde bulundular. Şimdi bu taahhütleri eyleme dönüştürmeliyiz" dedi.