Paris’in Simgesi Notre Dame Katedrali'nde Yangın



Yangın, 15 Nisan günü Fransa yerel saati ile 17:50 sıralarında Notre Dame Katedrali'nin çatısından yayılan alevler ile başladı. Yangının ikiz çan kulelerine doğru ilerlemesiyle duman ve küller tüm kenti kapladı. Yapıya 19. yüzyılda eklenen ahşap kule tamamen tahrip oldu.

Paris’in ve Avrupa’nın en önemli gotik yapılarından biri olan Notre Dame Katedrali’nde çıkan yangının, katedralin kulesinde bir süredir devam etmekte olan 6,8 milyon dolar bütçeli restorasyon çalışmaları ile bağlantılı olabileceği düşünülüyor. Olay anına dair fotoğraflarda görüldüğü üzere 850 yaşındaki katedralin ikonik çan kulesinin yıkılması yapının tamamen ahşap olan yapısı nedeniyle endişe yarattı.

Yangında 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri ve yapının çatısı tamamen çöktü. Yaklaşık 500 itfaiyecinin müdahale ettiği yangında, yoğun çalışma sayesinde kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarıldı.



Fransa Başbakanı Emmanuel Macron, sarı yelekliler ile ilgili konuşmasını iptal ederek olay yerine geldi ve önemli bir parçalarını kaybettikleri için tüm Fransa halkı gibi üzgün olduğunu belirtti.


Katedralin iç yapısının ahşap olması nedeniyle tamamen tahrip olması riskine karşı, itfaiye ekipleri yangına karşı büyük mücadele göstererek yangını 8,5 saatte söndürdüler. Yapının yüksekliği nedeniyle zemine ulaşamayan su söndürme çalışmalarını yavaşlattı. İtfaiye ekipleri ayrıca, sanat eserlerini ve katedral içinde saklanan değerli eşyaları kurtarmak için de mücadele etti. Katedralin etrafındaki binalar boşaltıldı, Seine nehri kıyısında toplanan binlerce kişi çaresizce yangını seyretti.  



Avrupa'daki gotik mimarinin en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilen katedral inşaatı 1163 yılında başladı. 1345'te tamamlanan yapıyı günde ortalama 300.000 kişi ve yılda 13 milyon kişi ziyaret ediyordu. Notre Dame Katedrali'nin yıkılan 96 metre yüksekliğindeki kulesinde yer alan 12 Havari ve 4 misyonerin 3 metre boyundaki bakır heykelleri restorasyon çalışmaları kapsamında yüz yılı aşkın süreden beri ilk defa sökülerek depolanmak üzere 105 metrelik vinçler zemine indirilmişti.

Fransız İçişleri Bakanı Laurent Nunez, “Soruşturma başlatıldı fakat yangının sebebi henüz bilinmiyor” açıklamasında bulundu.

Fotoğraflar: Erieta Attali, archdaily