Park Otel Rezidans ve Apart Otele Dönüşüyor



Sürmeli Grubu'nun yaklaşık iki yıl önce Global Yatırım Holding Başkanı Mehmet Kutman'ın yüzde 20 ortak olduğu Boğaziçi Holding'e sattığı harabe halindeki eski Park Otel'de 2008 yılında yeniden inşaat sesleri yükselecek. Şu ana kadar mimari konsept çalışmaları yapılan proje için, inşaat firmalarından teklifler alınıyor.

Boğaziçi Holding'in, Park Otel'in yerine düşündüğü projede rezidans ve suit daireler yer alacak. Proje kapsamında 141 ünite rezidans, 39 adet de otel olarak işletilmesi düşünülen apart suit yapılması planlanıyor. Ayrıca Park Plaza adı verilen proje için ünlü bir restoran zinciri ile de anlaşılmak üzere. Bu zincirin ünlü İspanyol restoran El Chipiron de Moncho olduğu da kulislerde konuşuluyor. Projede ayrıca büyük bir SPA merkezi de olacak. Bunun içinde Uzakdoğu'nun ünlü SPA merkezleri ile görüşmeler sürüyor.

İnşaat alanı 89 bin metrekare
Eski Park Otel'in yerine yapılacak Park Plaza projesiyle ilgili bilgi Global Yatırım Holding'in internet sitesinde de yer alıyor. Web sayfasında verilen bilgilerde İstanbul Taksim Meydanı’nda bulunan Park Otel arsasının Altyapı Holding ile büyük bir uluslararası gayrimenkul grubu arasında kurulan bir ortak girişim olan Boğaziçi Holding tarafından Mayıs 2005’de Sürmeli Grubu’ndan satın alındığı yer alıyor. Sayfada ayrıca grubun gayrimenkul sektöründe yaptığı ilk yatırımın amacının bu arsadaki binayı Park Plaza lüks konutlarına dönüştürmek olduğu da açıklanıyor.

Park Otel'in tasarımı ve projelendirilmesi için uluslararası Robert Stern Architects (RAMSA) ile çalışan Boğaziçi Holding, bu projenin yaklaşık olarak 89 bin metrekarelik toplam inşaat alanı içinde konut birimleri, bir restoran, bir sağlık kulübü ve kapalı otopark yapacak. Projenin uygulama işini ise Türkiye'den Tam Mimarlık'ın yaptığı belirtiliyor.

Mevcut yüksekliği geçmeyecek
Mevcut bina yıkılmadan yapılacak olan proje şu andaki halinden yüksek olmayacak. Firmanın buradaki amacının öncelikli olarak binanın kötü görünümünün düzeltilmesi olduğunu belirten yetkililer, "Buradaki harabe adam edilerek yerine yeni proje yapılacak. Ayrıca proje için düşünülen mimari konsept de oldukça ilginç. Çünkü bina deniz kısmından bakıldığında dümdüz bir bina olarak görünmeyecek. Dışarıdan bakıldığında binanın küçük küçük dairelerden oluşması planlanıyor" açıklamasını yapıyor.

Öte yandan 2008 yılında inşaatına başlaması planlanan Park Plaza'da inşaatın da kısa süre içinde bitirileceği belirtiliyor.
Kulislerde ayrıca projenin otel kısmının işletilmesi için Swissotel ile de görüşüldüğü konuşuluyor. Fakat Swissotel'in 60 km içinde başka bir oteli olamayacağı için bu teklifi kabul etmediği de konuşuluyor. Park Plaza'da yer alacak suitler ve rezidanslar bir şehir otelinden farklı olacağı için firma, buna uygun otel zincirleri ile görüşmeleri sürdürüyor.

Yüksek kata izin verilmedi
Sürmeli Grubu tarafından 1989 yılında 1600 yatak kapasiteli dev bir proje olarak planlanan Park Otel'in inşaatı 1994 yılında şehir silüetini bozacağı gerekçesiyle durduruldu. Mahkeme kararıyla otelin yapılan 20 katı da aynı yıl yıkıldı. Böylece binanın yandaki Alman Konsolosluğu'nun yüksekliğini geçen bütün katları yıkılmış oldu. O günden sonra bölge SİT alanı ilan edildi ve projedeki gibi yüksek kata izin verilmedi. Mevcut haliyle de sahipleri inşaatı tamamlamaya yanaşmadı. Projeyi 2005 yılında Boğaziçi Holding, Sürmeli'den 34.5 milyon dolara satın aldı. Boğaziçi Holding'de Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman'ın da yüzde 20 oranında hissesi bulunuyor. Ayrıca Boğaziçi Holding'in ortakları arasında dünyanın en zengin ikinci adamı Warren Buffett'ın olduğu söyleniyor. Bir dönem kulislerde Boğaziçi Holding'de İsrailli işadamı Sami Ofer'in de payı olduğu konuşulmuştu.