Parke Sektörü 1 Milyar Dolar Ciroya Ulaştı



Yaklaşık 25 yıldır dekoratif bir ürün olarak kullanılan lamine ve laminant parkeler, bugün devasa bir sektöre dönüşmüş durumda. 2011'de 70 milyon metrekare üretime doğru giden sektöre, bu rekor üretimin ekonomik getirisi ise yaklaşık 1 milyar dolar. Sektörün önemli oyuncularından Dendro Parke Genel Müdür Yardımcısı Serdar Saylan, son yıllarda inşaat sektörünün oldukça hareketli bir dönem geçirdiğini ve gelen talebi karşılamak için üretim kapasitelerini yüzde 10 arttırdıklarını açıkladı. Son dönemlerde adı sıkça duyulan birçok yapı firmasıyla iş birliği yaptıklarını söyleyen Saylan, Türkiye İş Bankası'nın birçok şubesini, Voyage ve Dedeman otellerinin zeminlerini kapladıklarını anımsattı.



Dünyanın en önemli laminat parke üreticilerinden Kaindl’ın Türkiye distribütörü olduklarını ifade eden Saylan, "Laminat parke alanında çığır açan teknikleri (senkronize ve endless plank) kullanıcıyla ilk kez buluşturan parke üreticisi olan Kaindl, Mozart gibi bir sanat dehasının doğduğu ve en önemli eserlerini bestelediği Salzburg’un neredeyse yarısını kaplayacak kadar büyük bir üretim tesisinde yılda 60 milyon metrekare parke üretiyor. Bu kadar parke, 150 bin basketbol sahasını kapmaya yeter" dedi.



"Artık yurt dışına açılma zamanı"

Ürünlerinin yüzde 99'unu yurt içi pazara servis ettiklerini dile getiren Saylan, komşu ülkelerden ve Türki Cumhuriyetlerden talep geldiğini, özellikle Irak’ta inşaat faaliyetlerinin hız kazandığını, İran’ın da oldukça hareketli bir inşaat sektörüne sahip olduğunu söyledi. Öncelikle Irak, İran ve Türki Cumhuriyetlerden gelen talebi karşılamak adına çalışmalar yapacaklarını aktaran Saylan, 2012 sonlarına doğru da Avrupa pazarına açılmayı hedeflediklerini vurguladı.