Parkorman’da İmar Planı Değişikliği



Birgün Gazetesi'nden Uğur Şahin'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan ParkOrman Tabiat Parkı’na ilişkin, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği yapıldı. Değişiklik, 148 hektar büyüklüğündeki ormanlık alan için yapıldı. Plan değişikliğin ardından ormanlık alana kafeterya, kır lokantası, mescit, büfe, oyun sahası inşa edilebilecek.

Plan değişikliğinde şu ifadelere yer verildi: “Her türlü yapı ve tesisin konumu tayininde en az ağaç kesilir ve doğal topografya en az bozulacak şekilde yapılması zorunludur. Teknik zorunluluk olması haline enerji nakil hattı ve haberleşme hattı geçirilebilir. Açık alan etkinlikleri(Paintball, oryantiring) gibi yaz ve kış turizmine yönelik sportif faaliyetlere izin verilebilir.”

Doğal çevre tahrip edilecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin(İBB) eski Meclis üyesi CHP’li İbrahim Doğan, plandaki, “Her türlü yapı ve tesisin konumu tayininde en az ağaç kesilir” maddesini hatırlatarak, “Bölgede ne kadar ağacın kesileceği birilerinin insafına bırakılıyor” dedi. Plan değişikliğinin doğal çevreyi tahrip edeceğinin altını çizen Doğan, “Kime ve neye göre az ağaç kesilecek? Ölçüsü belli olmayan bir tabirle burada ağaçların kesileceği yetkili kurum tarafından ifade ediliyor. Yine aynı yetkili kurum tarafından sınır ve ölçüsü belli edilmemiş doğal topografyasının da bozulacağı belirtiyor. Çok açık bir şekilde çevre tahrip edilecek” şeklinde konuştu.

Yapılaşmaya açılacak

“Bütün bunlar rant ve ticaret uğruna yapılıyor” diyen CHP’li Doğan, plan değişikliğinin yasalara ve imar ilkelerine aykırı olduğunu vurguladı. Doğan, “Plan notları çelişki yumağı teşkil ediyor. Plan notlarında ‘süreklilik taşımayan, doğal yapıda hiçbir değişiklik yapmayan ve yapı gerektirmeyen açık alan etkinliklerine izin verilebilir ’ deniyor. Ancak 4.5 metre, ölçeğinde ofis ve kapalı otopark inşaatına izin veriliyor. Dolaysıyla söz konusun planla bu bölgede yapılacak bu düzenleme ile ağaçların kesileceği, doğal yapının bozulacağı plan notları ile de kanıtlanmıştır. Yapılan bu plan kamu yararı taşımadığı gibi doğal çevreye zarar verecek. İleriki aşamalarda ormanlık alanın yapılaşmaya gidişinin önü açılıyor. Birilerinin siparişi üzerine yapılan bu planlarla yaşam alanları talan ediliyor” diye konuştu.