Patara Antik Kenti Tartışması



TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın dünyanın ilk parlamento binasının bulunduğu belirtilen Patara antik kentine dünya parlamento başkanlarının davet edilmesi gerektiğini söylemesi bilim dünyasında tartışma yarattı. Eski Akdeniz Üniversitesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Öğretim Üyesi emekli Prof. Sencer Şahin, “Patara, demokrasinin ya da parlamenter geleneğin beşiği değildir” dedi.

New York Times gazetesinin 2005 yılında Antalya’nın Kaş ilçesi Kalkan beldesinde bulunan Likya uygarlığına ait Patara antik kenti için yayımladığı haberin ardından 2007 yılında ABD anayasasının 220. yıl kutlamalarının Patara’da yapılması planlandı ancak bu proje hayata geçirilemedi.

‘Bilimsel temeli yok’

Prof. Şahin, Patara’ya ilişkin söylemlerin bilimsel temelinin bulunmadığını ileri sürdü. Patara’nın hiçbir zaman tam bağımsız olmadığını belirten Şahin, Patara’nın emperyalist Roma’ya kucak açtığını ifade etti. Dünya parlamento başkanlarını Patara’da toplama projesiyle ABD türü federatif sistemin empoze edilmeye çalışıldığını savunan Şahin, “Amerikan diplomatları bizi elbette böyle bir etkinliğe teşvik edebilir. Onların yok ama bizim kaybedebileceğimiz çok şey olabilir. Patara demokrasinin ya da parlamenter geleneğin beşiği değildir. Antik çağda emperyalizme kucak açmış, üçüncü sınıf bir eyalet başkentidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiyesi’ne ve onun dün olduğu gibi bugün de bağımsız olması gereken meclisine asla referans olarak gösterilemez” dedi.

Roma İmparatoru Claudius, iç savaşı bahane ederek Likya’yı işgal ettiğini söyleyen Şahin, bu işgalde Patara’nın da emperyalist Roma’nın baş destekçisi olduğunu ve karşılığında Federatif Likya Birliği’nin başkenti olma ödülünü aldığını anlattı.

TBMM’nin restorasyonu için 5 milyon YTL ödenek gönderdiği binanın sözü edildiği gibi Likya Birliği meclis binası olmadığını, bugünkü belediye binasına eşdeğer kent meclis binası olduğunu ifade etti.