Patlama, Sanayiyi Kent Dışına İtti



Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM ve İvedik organize sanayi bölgelerinde onlarca işçinin yaşamını yitirmesine ve yaralanmasına neden olan patlamaların ardından, patlayıcı madde üreten işletmelerin kent dışına taşınmasına ilişkin bir proje hazırladıklarını söyledi. Özdebir, “Odamızın yaklaşık 300 üyesi bu işlerle ilgileniyor. ASO olarak Temelli yolunda Kimya Organize Sanayi Bölgesi kuracağız” açıklamasını yaptı.

Başkentin sanayi gündemini, üzerinde çalışılan projelerden örnekler vererek Cumhuriyet Ankara’ya anlatan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Polatlı yolunda 35 milyon metrekare alan üzerinde kurulacak yeni bir sanayi havzası üzerinde çalışıldığını söyledi. Özdebir, “Orada şu anda 5 tane organize sanayi bölgesi var. 2 tanesi yapıldı, 2 tanesinin altyapı çalışmaları devam ediyor” dedi.

OSTİM ve İvedik organize sanayi bölgelerinde onlarca işçinin yaşamını yitirmesine ve yaralanmasına yol açan patlamalardan sonra geliştirilen projeyi Özdebir, “Şehrin içerisindeki patlayıcı madde imalathanelerinin dışarı çıkarılması gerek. Odamızın yaklaşık 300 üyesi bu işlerle ilgileniyor. ASO olarak Temelli yolunda Kimya Organize Sanayi Bölgesi kuracağız. 2 arazi üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi bizim mülkiyetimizde. Sanayiciler beğenirse orayı tahsis edeceğiz” sözleriyle açıkladı.

Siteler’de ortak akıl oluşuyor

Başkentin mobilya sektörünün toplandığı Siteler’in sorunlarına da değinen Özdebir, “Küçük ve farklı menfaatler olduğu için herkesi bir araya getirmekte zorlanıyoruz. Bazen zorluklar insanların bir araya gelip ortak aklı oluşturmasına vesile oluyor. Biz bu noktadayız” dedi. Özdebir, Siteler mobilyasının diğer kalitesiz veya fabrikasyon ürünlerden ayırabilmek amacıyla bir marka kalite belgesi edinmesi için yürütülen bir çalışma olduğunu bilgisini verdi.

Kültür olmadan sanayi olmaz

Başkentin uzun yıllar sahipsiz kaldığını dile getiren Özdebir, “Bunda Ankara’daki sivil toplum örgütlerinin de kabahati var. Ankara’nın sosyal-kültürel hayatı ihmal edilmiş” dedi. Türkiye’nin büyük sanatçıların, büyük sanayicilerinin Ankara’dan yola çıktıklarını belirten Özdebir, “Bunların hepsini İstanbul’a kaptırmışız. Kıymetli beyinleri burada tutabilmek için onların ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal ortamların oluşması lazım. Ankara’nın Cumhuriyetin ilk yıllarındaki gibi sosyal, kültürel, sanatsal faaliyetlerin olduğu, herkesin aradığını bulabileceği bir kent olabilmesi için gücüm yettiği kadar çaba sarf ediyorum. Bunlar olmadan sanayileşmek de mümkün değil” değerlendirmesini yaptı.

‘Ankara insanı boğuyor’

Bir meydana sahip olamamanın Ankara’nın büyük sorunlarından biri olduğunu anlatan ASO Başkanı, “Ankara insanı boğan bir şehir. İnsanların şehir içinde olup da kaçıp sığınacakları bir yer yok. Bu şehrin her santimetrekaresinin bir rant olarak görülüp oraya bir bina dikilmesi kadar yanlış bir şey yok. Şehrin eğitilmiş insanlarının nefes alacağı yerler var mı, yok” dedi.