Paulo Mendes da Rocha, Ödülünü Dolmabahçe Sarayı'nda Düzenlenen Törenle Aldı




Dünyanın en prestijli mimarlık ödülü olan Pritzker Mimarlık Ödülü’nü Brezilyalı Paulo Mendes da Rocha aldı. Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı gecede ödülünü alan Mendes da Rocha, İstanbul’un ve Dolmabahçe Sarayı’nın büyüleyici bir yer olduğunu söyledi.

Pritzker Mimarlık Ödülü töreninde konuşan Topbaş, bu ödülün İstanbul'da verilmesinin çok manidar ve önemli olduğunu dile getirerek, son 2 yıl içinde dünyanın İstanbul'u konuştuğunu söyledi. Meslektaşı Mendes da Rocha'yı ödülden dolayı kutlayan Topbaş, bir mimar için uluslararası bir ödülü almanın son derece heyecan verici olduğunu kaydetti. Topbaş, İstanbul'un şeklini kendi kültürel mirasına dokunmadan, buna saygı göstererek geleceğe taşımak istediklerini dile getirerek, ''Dünyanın saygın mimarlarına ihtiyacımız var. İstanbul bütün yatırımcılara ve saygın mimarlara açık. Kendilerini bu kente davet ediyorum. Artık İstanbul konuşuluyorsa, eserlerinizle bize katkıda bulunun'' diye konuştu.

Hyatt Vakfı Başkanı Thomas J. Pritzker de, Pritzker Ödülü'nü Chicago, St. Petersburg, Kudüs, Roma gibi tarihi zenginliği olan şehirlerde verdiklerini söyledi.

İstanbul tarihin en büyük kentlerinden
İstanbul'un da tarihin en büyük kentlerinden biri olduğunu dile getiren Pritzker, şöyle devam etti:

''İstanbul'da Türk şairi Orhan Veli'nin sözlerinden ilham aldık. Orhan Veli diyor ki; 'İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı'. Biz yeni dünyadan, Amerika'dan geldik. Yeni dünyadan Türkiye Cumhuriyeti'ne geldik. Burası hem modern bir ülke, aynı zamanda tarihi. Hem Hıristiyanlığa, hem de Museviliğe ev sahipliği yaptı. Hititler burada yaşadı. Helenist ve Roma kültürü Anadolu'da bir araya geldi. Daha sonra İslam'ın ev sahipliğini yaptı. Dünyada bu kadar çok medeniyet, kültür ve sanata ev sahipliği yapmış başka bir yer var mı? İstanbul medeniyetlerin ittifakını simgeliyor. İstanbul, farklı geçmişlerden gelen insanların bir arada yaşayabileceğinin göstergesi olmuştur.''

Pritzker, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın, ABD Başkanı George W. Bush'un eşi Laura Bush'a Mevlana'nın şiirlerinden oluşan bir kitap hediye ettiğini hatırlatarak, bunların arasında Mevlana'nın ''Gel, ne olursan ol yine gel'' şiirinin de bulunduğunu söyledi. Bu ödülün Türkiye'de verilmesinin çeşitli sebepleri olduğunu dile getiren Pritzker, ''Biz İstanbul'a umut yolculuğundan geldik. Yeni dünyadan size Paulo Mendes da Rocha'yı getirdik'' diye konuştu.

Pritzker, Mendes da Rocha'nın dünyaya pek çok bina ve proje kazandırdığını ifade ederek, ödülden dolayı kendisini tebrik etti. Ödülünü Pritzker'in elinden alan Brezilyalı mimar Mendes da Rocha da törenin yapıldığı Dolmabahçe Sarayı'nın çok müthiş bir eser olduğunu, Pritzker'in ödül vermek için burayı seçmesinin de çok etkileyici olduğunu söyledi. İstanbul'un yüzyıllara dayanan bir tarihe sahip olduğunu vurgulayan Mendes da Rocha, ''Hepimizin içinde derin duygular uyandırıyor. Amerika kıtasını yeniden inşa etmek istiyoruz. Bu gördüğümüz yerler bizim için birer örnek'' diye konuştu.

Ödül törenine, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Pritzker ailesinin yanı sıra Pritzker Ödülü Direktörü Martha Thorne ve Jüri Başkanı Lord Palumbo, Başbakan Danışmanı Cüneyd Zapsu, AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, İstanbul Valisi Muammer Güler, işadamları Erdoğan Demirören, Nihat Özdemir ve Can Paker'in de aralarında bulunduğu çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.