Pedallar Antik Kentler için Dönecek



Tarih boyu farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan İzmir’deki antik kentler, bisikletçileri ağırlamaya hazırlanıyor. Türkiye ve yurtdışından davet yoluyla çağırılan 120 kişiden oluşan bisiklet ve tarih sever, bu yıl üçüncüsü düzenlenecek “Az Bilinen Antik Kentler Turu” nedeni ile İzmir’de buluşuyor.

Yurtdışından da katılım var

İzmir’in simgesi Tarihi Saat Kulesi önünden Cumartesi günü saat 9’da başlayacak ve 4 gün sürecek turda, bisikletçiler sırasıyla Namazgah-Agora, Bayraklı-Symrna, Yamanlar, Buruncuk-Larissa, Maltepe-Panaztepe, Pers Anıt Mezarı, Foça-Phokai, Aliağa-Kyme ve Gyrneion, Yuntdağıköseler-Aigai ve Bergama, Akropol, Asklepion ve Basilica antik kentlerini rehberler eşliğinde gezecek. İzmir Büyükşehir, Konak, Karşıyaka, Bayraklı, Foça, Aliağa ve Bergama Belediyeleri, Yuntdağıköseler Köyü Muhtarlığı’nın yanı sıra çevre ilçelerdeki çok sayıda esnaf ve vatandaşın da destek verdiği turda bisikletçiler, Yamanlar Gençlik ve Kamp Merkezi, Foça Karakum Plajı ve Yuntdağıköseler Köyü’ndeki çadır kamplarında konaklayacak.

Bisiklet turizm aracı olsun istiyorlar

İzmir ve çevresindeki tarihi mekanların ve geçmişten günümüze taşıdığı kültürel değerleri yerinde görmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, bisikletin çevre dostu işlevi, alternatif bir ulaşım ve turizm aracı olarak da benimsenmesi amaçlanıyor.

Her meslekten insan pedal çevirecek

İzmir ve çevresinin tarih boyunca medeniyetlerin gelişimine öncülük ettiğinin altını çizen bisikletçiler, “Bu öncülüğe saygı duruşu niteliğinde bir bisiklet turu düzenleyerek, unutulmuş olan bu öncülük kavramını çağımızın en gelişmiş ve çözümcül aracı olan bisikletle birlikte yeniden hatırlatmak istedik” dedi. Tur katılımcılarının bisikletli yaşamı benimsemiş tarihe, doğaya ve insana saygılı 7’den 70’e gönüllülerden oluştuğunun altını çizen bisikletçiler, “Turumuza öğretmen, sanatçı, akademisyen, hekim, gazeteci, avukat, mimar, öğrenci ve emekli gibi farklı meslek gruplarından katılan çok sayıda bisiklet ve tarih sever, bu tarihi yolculukta birlikte pedal çevirecek” diye konuştu.