Pektaş: Asansörlerde Sağlıklı Denetim Yok



Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Pektaş, asansör denetimlerinin yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğunu belirterek, "Ancak, yerel yönetimlerin yeterli kadroları yok. Bu işi Çankaya, Elmadağ ve Akyurt’ta biz yapıyoruz. Diğer ilçelerde ise sağlıklı denetim yapılmıyor" dedi.

Ankara Hürriyet'in, Başkent’in göbeğinde aylardır Etlik Hastanesi’nde yaşanan asansör faciasını gündeme getirmesiyle gözler diğer devlet kurumlarındaki asansörlere çevrildi.

Asansör denetimlerinin yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğunu kaydeden Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Pektaş, şunları söyledi:

"Bir sağlık kuruluşu için asansörün güvenli çalışmasının önemi çok açık. Bunu söylemeye gerek yok. Bu asansörlerin sağlıklı çalışması, kurumlararası anlaşmazlığa kurban edilmeyecek kadar önemli. İnsanların canı emanet ediliyor asansörlere. Yıllardır bu konuda duyarlılığı artırmak için Makina Mühendisleri Odasıyla birlikte çalışmalarımız oldu. Bilindiği üzere Çankaya, Elmadağ ve Akyurt’ta belediyelerle işbirliği yaparak bu ilçe sınırlarındaki asansörlerin denetimini biz gerçekleştiriyoruz ve binilemez durumda olanları etiketliyoruz. Ancak diğer ilçelerde denetimlerin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilemediğini görüyoruz. Çünkü bu konuda belediyelerin yeterli personeli yok. Denetimlerde mutlaka bir makine mühendisi ve elektrik mühendisi bulundurulmalı.

2007 yılında hemen hemen bütün belediye başkanlarıyla ya da kadrolarıyla görüştük. Ancak bir gelişme sağlanamadı. Yakın zamanda Yenimahalle Belediyesi’yle bir protokol gerçekleştireceğiz.

Asansörler, herkesin güvenle dikine yolculuk ettiği sistemler olsun, asla herhangi bir tehlike içermesin. İnsanlar bu asansörlerden zarar görmesin. Bunun için de yerine getirmeniz gereken kurallar vardır. Biz asansörlere gittiğimiz zaman sadece asansörün teknik çalışabilirliğine bakmıyoruz, aynı zamanda bu asansörlerin bir bakım firması tarafından periyodik bakımlarının üstlenilmesi lazım. Bu firmanın ehil olup olmadığı konusunda belgelerine bakıyoruz. Yani asansörleri hem teknik hem de idari olarak denetliyoruz."