Pembe Köşk'ün İçinde Kara Tablo



Atatürk'ün ikametgâhı olarak 1932'de yapılan ve uzun süre cumhurbaşkanlarının konutu olarak kullanılan Pembe Köşk, süs havuzunun 2000 yılında yüzme havuzuna çevrilip, üzerinin kapatılması nedeniyle tehdit altında. Binayı yapan Avusturyalı mimar Prof. Dr. Clemens Holzmeister'in hayatta kalan son öğrencisi Wilhelm Holzbauer yapıyı orijinal haline döndürmek için çalışmalarına başladı.

1'inci dereceden koruma altında bulunan Köşk'te bugüne kadar 2 büyük tadilat yapıldı. İzinsiz olduğu ortaya çıkan bu tadilatlarda en büyük değişim de havuzda yaşandı. Holzmeister'ın 1.20 metre derinliğinde yaptığı fıskiyeli süs havuzu, 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay döneminde parke ile kapatılarak iptal edildi. 8'nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın zamanına kadar da resepsiyon salonu olarak kullanıldı. 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyon salonu tamamlandığı için burayı hiç kullanmadı. 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in göreve başlamasından önce ise salon yeniden havuz haline döndürüldü. Ancak 1.60 metre derinliğinde gerçek bir yüzme havuzu yapıldı ve üzeri kapatıldı.

Saatli bomba gibi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün göreve gelmesinden sonra Pembe Köşk ile ilgili yapılan incelemede havuzun binanın temelini tehdit ettiği ortaya çıktı. Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun izni ile çağrılan Holzbauer tespitlerini şöyle anlattı: "Burası 80 yıllık yorgun bir bina. Havuz nemi binaya zarar veriyor, neredeyse çökertecek. Buranın acilen orijinal mimarisine dönüştürülmesi lazım. Bahçe hala resepsiyonlara uygun hale getirilebilir ama bu ev şu an bir ailenin yaşaması için uygun değil. Tamamen eski hale dönmesi zor görünüyor."

Yapılan tadilat

* 1.20 m derinliğindeki havuz 1.60 m oldu.
* Ortasındaki fıskiye kaldırıldı.
* Üzeri otomatik açılan kapanan sistemle kaplandı.
* Havuzu çevreleyen kolonlar beyaza boyanırken, mermer olan zemin seramik kaplandı.
* Kirişlerdeki seramik heykeller beyaza boyandı.
* Binanın çatısında yer alan pervazlara yağmurluk eklendi.
* Mutfak kapısının bulunduğu yer değiştirildi.
* Binanın pembesinin tonu koyulaştırıldı.