Pendik Pazar Yeri Doğalgaz Boru Hattının Üzerine Yapıldı!



Pendik sahilinde 4 yıl önce doğalgaz boru hattının üzerine yapılan ve 12 milyon lira harcandığı belirtilen pazar yerinin hizmete açılmasına, BOTAŞ güvenlik nedeniyle izin vermedi.

Kadıköy’deki Salı Pazarı’ndan sonraki en büyük pazaryeri olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen çadırlar, milyonlarca liranın nasıl sokağa atıldığının örneklerinden biri oldu. Sadece cumartesi günleri sahilde kurulması düşünülen pazar yeri için 4 yıl önce 8 büyük ve 14 küçük çadır kuruldu.

Altından geçen doğalgaz boru hattı bilinmesine rağmen projelendirilen pazar yerinde, diğer günlerde voleybol, basketbol maçları, açık sinema, go-kart (carting) gibi etkinlikler yapılacaktı.

22 bin metrekare çadır alanı olmak üzere toplam 40 bin metrekare alana sahip pazar yerine ayrıca zabıta binası, kapalı dükkanlar, dinlenme alanları, yeşil alan, otopark ve tuvalet kurulması da planlandı. Büyükşehir’in projesini, Pendik Belediyesi de övgüyle halka duyurdu. 2004’te yapımına başlanan toplam 22 çadır çelik kolonlar üzerine kurulurken, geçen yıllara rağmen hizmete açılmadı.

Güvenlik kriterine uymuyor

Projenin tamamlanmasına Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’nin (BOTAŞ) izin vermediği ortaya çıktı. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz BOTAŞ yetkilileri, çadırların altından doğalgaz borularının geçtiğini belirterek, 2 yıl önce pazar yeri çalışmaları durdurduklarını bildirdi. BOTAŞ yetkilileri, "Pendik Pazaryeri ve Otopark Projesi" kapsamında başlatılan inşaat çalışmalarına, "Doğal gaz boru hatları güvenlik kriterleri" çerçevesinde müdahale ettiklerini de belirtti.

"Boru hattı üzerinde bu tür bir yapılaşmaya müsaade edilmesinin mümkün olmadığı" bilgisini veren BOTAŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni de uyardıklarını vurguladı. BOTAŞ, "Projenin, boru hattımızın teknik emniyet sınırları içinde kalan bölümündeki inşaat çalışmaları durdurulmuştur. Projenin revize edilmesi ve teknik kriterlerimize uymayan bölümün kaldırılması işi Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundadır" dedi.

CHP’li üye: Hattı herkes biliyordu

Sahil yolunun hemen kenarında yer alan ve kaderine terkedilen çadırlar görüntü kirliliğine neden oluyor. Çadırların şehir estetiğine aykırı olduğunu söyleyen Pendik Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Şenol Özcan şu eleşetirilerde bulundu:

"Kültür başkenti olacak bir şehirde plansız ve ezbere projeler üretiliyor. Çadırların kurulacağı yerin altyapısı ve hukuki durumu hiç düşünülmedi. İnşaatı süren lüks otel ve yıllardır orada duran lüks daireler de düşünülmedi. Üstelik altından boru hattı geçtiğini herkes biliyordu. 12 milyon TL’ye çadır kurularak çöpe atıldı."