Pendik'e Teknokent Kurulacak

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İstanbul'da teknokent kurmaya hazırlanıyor. Rektör Prof. Dr. Ural Akbulut , yeni teknokentin Pendik'teki Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı arazisinin 500 bin metrekarelik alanına kurulacağını belirterek İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Boğaziçi Üniversitesi'yle (BÜ) işbirliği yaptıklarını ve önümüzdeki aylarda projenin onaylanmasını beklediklerini söyledi.

1998 yılında Türkiye'nin ilk ve en büyük teknoloji geliştirme merkezi olan Teknokent'i Ankara'da faaliyete geçiren ODTÜ, bu kez de sanayinin ağırlıklı iş sahasına sahip olan İstanbul'da teknokent kurma yolunda. Prof. Dr.Ural Akbulut, ODTÜ'nün yeni teknokenti ile ilgili Cumhuriyet 'in sorularını yanıtladı. 80 bin metrekare alana kurulu ODTÜ teknokentinde 216 şirketin araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları yaptığını ve ağırlıklı olarak elektronik, bilişim teknolojileri ve telekomünikasyon şirketlerinin bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin teknokentlere geçiş sürecinde geç kaldığını vurgulayan Rektör Akbulut, BÜ ve İTÜ işbirliği ile Sabiha Gökçen Havaalanı Devlet Savunma Müsteşarlığı arazisi ile anlaşılarak teknokentin çok yakın bir süre içinde kurulacağını söyledi. İstanbul'daki teknokentin yazılım ve elektronikte gelişmeler sağlayacağının altını çizen Akbulut, "Türkiye'de teknokentlerin sayıları 26. Bilkent, İTÜ, YTÜ, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İÜ, BÜ gibi üniversitelerde de ufak teknokentler bulunuyor" açıklamalarını yaptı.

Gelişim anahtarı

Prof. Akbulut, "Ülkelerin en önemli gelişmişlik anahtarı teknokentlerdir. ABD'de 60 teknokent, teknopark var. Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi Silikon Vadisi'ni kurarak teknolojide Avrupa'nın önüne geçti." diye konuştu.

ODTÜ'deki teknokentte şirketlerin 5 yıllık bir sürede 10 kat büyüme gösterdiğini anımsatan Akbulut şöyle devam etti: "Ar-Ge çalışmaları ne kadar çok olursa ekonomik kayıplar o derecede az olur ve milli gelir de artar. Türkiye teknokentlerinin sayısını arttırmalı. Türkiye'nin kalkınması için Ar-Ge bütçesinin yüzde 3'lere çıkarılması gerekir."