Pera, Talimhane ve Sultanahmet'e Rakip Oldu



Son yıllarda gösterdiği hızlı gelişme ile dikkat çeken Pera Bölgesi, turizmde hareketleniyor. İhsan Kalkavan, Serdar Bilgili gibi birçok işadamının son dönemde gözde yatırım alanı haline gelen Pera, yakın zamanda bu performansıyla Talihmane ve Sultanahmet’e rakip olmaya hazırlanıyor.
 
Son birkaç yıl içinde bölgedeki mevcut oteller yenilenirken yakında satın alınan eski hanların inşa edilmesiyle Pera’daki yatak kapasitesi Talimhane’yle yarışır duruma gelecek. Turizm menajerlerinin de sektöre yatırım yapmak isteyen işadamlarına ilk önerdiği alanlar arasına giren Pera’ya, Azeri ve Kazak zenginlerinin de ilgisi büyük.

Pera bölgesinde şu anda Büyük Londra Oteli, Tulip Pera Oteli, Pera Roze Oteli, Miapera, The Marmara Pera, The Peak ve Monopol Otel faaliyet gösteriyor.

Miapera aralıkta açıldı

Bir yandan Tepebaşı’ndaki TRT Binası’nın kültür merkezi olması için çalışmalar son sürat devam ederken, bölgede bulunan oteller de bir bir yenileniyor. İhsan Kalkavan tarafından satın alındıktan sonra tamamen restore edilen Pera Palas’ın nisan ayında kapılarını açması ile bölgedeki haraketliliğin artması bekleniyor. Bölgede son yenilenen otellerden birisi de 2003 yılında İngiliz Konsolosluğu’nun bombalanması sırasında önemli ölçüde hasar gören Grace Oteli oldu.

Toplam 5 milyon dolarlık yatırımla yenilenen otel kapılarını Aralık ayında Miapera adı ile açtı. Bölgede yenilenen bir diğer otelse Yenişehir Palas Oteli oldu. Otel yenilendikten sonra The Peak olarak faaliyet göstermeye başladı. Bölgede şu anda irili ufaklı yedi sekiz otel bulunuyor. Bu sayının kısa sürede iki katına ulaşması bekleniyor.

Şu anda ağırlıklı olarak İstanbul’a kültür turizmi için gelenlerin ve bölgede bulunan konsolosluklara gelen misafirlerin konakladığı otellerin doluluklarının özellikle Haliç’teki Sütlüce Kongre Merkezi’nin tam olarak faaliyete geçmesiyle daha da hareketlenmesi bekleniyor.

İngiliz Konsolosluğu’ndaki patlamanın ardından tamamen yıkılan Grace Oteli’nin yenilenmesi ile adı değişen Miapera Hotel Genel Müdürü Erhan Çakay, bölgenin alışveriş, kültür ve gece hayatının tam merkezinde olması nedeniyle son dönemde iş dünyasının yatırım için cazibe alanı haline geldiğine dikkat çekiyor. Özellikle Azeri, Kazak ve Rus işadamlarının danışmanlarının yatırım için sürekli arayışta olduğunu belirten Çakay, “Pera’da şu anda İstanbul’da yoğun bir turizm sezonu yaşanmamasına rağmen oda fiyatları 100 avronun altına düşmedi” dedi.

Konsoloslukla komşu olan Miapera, açılmadan önce İngiliz Konsolosluğu’ndan özel bir güvenlik biriminin araştırma yaptığını söyleyen Erhan Çakay, “Şu anda onların misafirhanesi gibi olduk. Hollanda ve Yunan konsolosluğu da aynı şekilde gelen misafirlerini bizim otelimizde konaklatıyor” diye konuştu. Önümüzdeki dönemde Pera bölgesinin Sütlüce Kongre Merkezi’nin kongrelerle dolması ile daha da hareketleneceğine dikkat çeken Erhan Çakay, “Bu gelişim bölgenin ileriki dönemlerde Talimhane’nin önüne geçirecektir” dedi. Miapera Oteli’nin dört dublex suit, 20 deluxe 37 superior olmak üzere 61 odası bulunuyor.

Çiller otel sayısını artırdı

Oteller bölgesi olarak da adlandırılan Tepebaşı’ndaki Meşrutiyet Caddesi üzerinde Pera Roze Oteli’ni satın alarak turizm sektörüne adım atan eski başbakanlardan Tansu Çiller’in oğlu Mert Çiller, ardından yine aynı bölgede başka bir binayı satın almış ve Pera Tulip adı ile otele dönüştürmüştü.

Mert Çiller, bu yılın başında yine aynı bölgede faaliyet gösteren üç yıldızlı İnka Otel’ini de satın alarak otel sayısını üçe çıkardı.