Perpa’da Beğen-Beğenme Hakan Kıran’a Yüzde 4.5



İstanbul’un en eski ticari merkezlerinden biri olan Perpa’nın yönetimi geçtiğimiz günlerde 23 bin metrekarelik arsada 4 gökdelen yaptırabilmek için ihaleye çıkacağını açıkladı. Perpa’nın 20 yıldır yapmak için plan üzerine plan kurduğu proje için ilk somut adım geçen yıl atılmıştı. Ancak, projenin ihalesi 5 teklif alınmasına rağmen iptal edilmişti.

Perpa İBB ile ortak

Perpa Yönetimi, geçtiğimiz günlerde  tekrar adım attı. Perpa Yönetim,  ticaret merkezinin tam önünde yer alan 23 bin metrekarelik arsada yapılacak gökdelen için 1 Mart itibariyle ihale sürecini başlattığını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 40 ve belediyeye bağlı kuruluş olan İstanbul İmar’ın yüzde 5’lik hisseye sahip olduğu arsa üzerinde yapılacak proje için çıkılan ihalede son teklif tarihi 15 Mart. Ancak, ihale şartnamesindeki bir madde şaşırtıcı bulundu. Elde edilen bilgilere göre,  23 bin metrekare arsa üzerinde toplamda 320 bin 990 metrekare olarak inşa edilecek gökdelenleri yapma hakkını, 15 Mart’ta gerçekleştirilecek ihale sonucunda kazananın, mimarlık şirketine, projede öngörülen toplam maliyetin yüzde 4.5’ini ödeyecek olması.

Şu anda arsaya yapılacak proje de zaten hazır durumda. Projeyi hazırlayan şirketin sahibi  ise,  Hakan Kıran. Durumu daha da ilginç kılan ise, ihaleyi kazanan şirketin, Kıran’ın hazırladığı projeyi beğenmemesi durumunda da projenin toplam maliyetinin yüzde 4.5’ini ödemek zorunda olması. Hakan Kıran Mimarlık’ın Perpa arsası için çizdiği proje, en az 200 milyon dolarlık bir yatırımı öngörüyor. Bu durumda Hakan Kıran’a ödenmesi gereken para ise 9 milyon dolar.

İBB, kendi payını ihaleye çıkarmıştı

Bu arada İBB de 23 bin m2’lik arsa üzerindeki yüzde 40’lık payı için 4 Mart’ta ihaleye çıkmıştı. Belediye, arsanın satışından KDV hariç yaklaşık 200 milyon TL gelir bekliyor

Topbaş ile arkadaşlığım kendimi ifade etmem için fırsat

Mimar Hakan Kıran, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ile 20 yılı aşkın bir süredir arkadaş. Salıpazarı projesi ve Kabahat rıhtımının düzenlenmesi gibi İstanbul’un merkezi lokasyonlarında gelişirilen pek çok projede mimar Kıran’ın imzasının olması, Başkan Topbaş ile arasındaki ilişkinin de sorgulanmasına neden olmuştu. Kıran, bu yöndeki eleştirileri, Arkitere isimli mimarlık dergisinde şöyle yanıtlamıştı: “Bir tasarımcının belediye başkanını tanıması ile eser yaratma potansiyeli artar mı? Fakat tabii ki bu durum, benim bir tasarımcı olarak, kendimi ifade edebileceğim, gerekli açılımları bulmam açısından önemli bir fırsat.”

Hakan Kıran Mimarlık’ın geliştirdiği bazı projeler

Saray Muhallebicisi
Gezi İstanbul
Gloria Jean’s Coffee
Salı Pazarı Kentsel Dönüşüm Projesi

Proje nerede, nasıl yapılacak?

- Perpa’nın kat karşılığı ihaleye çıktığı proje 23 bin metrekare büyüklüğünde
- E5’in hemen yanındaki bu arsanın yüzde 40’ı İBB’ye, yüzde 5’i İstanbul İmar’a ve geri kalan yüzde 55’i Perpa’ya ait.
- Arsa üzerinde gerçekleştirilecek projenin 320 bin metrekarelik inşaat izni var
- Projenin detaylarında yer alan bilgilere göre,  40’ar katlı 4 kule planlanıyor. Proje AVM, otel, rezidans, ofis ve kongre merkezini de kapsayan geniş bir kompleks olacak.