Perre’de İlk Kazma Vuruldu



2001 yılından beri yerel imkanlarla bir süre kazı çalışmalarının yürütüldüğünü Kommagene Uygarlığı’nın 5 büyük kentinden birisi olan Adıyaman’daki Perre Antik Kenti’nde kazıların bu yılki bölümü törenle başlatıldı.

Şimdiye kadar 26 oda ve 136 lahit mezarın ortaya çıkartıldığı kazılarda, 134 arkeolojik ve 89 sikke olmak üzere, 223 eser müzeye kazandırıldı. Kazıların başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Adıyaman Valisi Halil Işık, Perre Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkmasıyla turizm sektörünün de canlanacağını söyledi.

Kazı için 150 bin YTL bütçe ayırdıklarını belirten Işık, “Bu yıl Özel İdare ek bütçesinden 150 bin YTL ödenek çıkartarak, buradaki kazı çalışmalarının genişlemesi için çalışıyoruz. Adıyaman şehir merkezinde bulunan Perre Antik Kenti, Tuz Hanı ve Eski Askerlik şubelerinin restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, Adıyaman’a gelen turistler günü birlik değil birkaç gün ilimizde kalmak suretiyle turizmi canlandıracaktır. Böylece önce il sonrada ülke ekonomisine girdi sağlayacaktır” dedi.

2001-2005 yılları arasında Perre Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi eserler hakkında bilgi veren Adıyaman Müze Müdürü Fehmi Eraslan ise, “Tarihi Perre Antik Kenti Nekropol alanda yapılan kazı çalışmaları için, bugüne kadar 62 bin 749 YTL harcandı. Bu kazı ve temizleme çalışmalarında 26 oda ve 136 lahit mezar ortaya çıkartılarak temizliği yapıldı. Kazılarda 134 adet arkeolojik ve 89 adet sikke olmak üzere 223 adet eser müzeye kazandırıldı. Bunların içersinde Commagene tarihine ışık tutabilecek çok önemli eserlerinde yer alıyor. Kazı çalışmalarından sonra yeni bulguların Adıyaman Müzesi’nde bulunan Perre standında sergilenecek” diye konuştu.

Perre Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları Vali Halil Işık, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ve Müze Müdürü Fehmi Eraslan’ın ilk kazmayı vurmasıyla başladı.