‘Peşin Hesap’la Galataport’a 35 Milyon Euro Veren de Var

GALATAPORT Projesi için geçen hafta yapılan ihalede verilen teklifler bugüne indirgendiğinde 35 milyon Euro veren de çıktı. Projenin ihalesinde tartışma konusu olan ödeme planında ayrıntılar netleşmeye başladı. Galataport Projesi’ne bügünkü değerleri üzerinden Royal Grubu (Ofer-Global-Çeçen) 200 milyon Euro, Tepe-Turner Grubu ise yaklaşık 35 milyon Euro bedel biçtiği ortaya çıkıyor. En yüksek teklifi veren Royal Caribbean Konsorsiyumu’nun verdiği ödeme planına göre, ilk üç yılı ödemesiz, üç yıl sonra ilk ödeme 3.5 milyon Euro üzerinden yapılacak. İzleyen yıllarda 49’uncu yıla kadar bu rakam her yıl yüzde 10.75 faiz eklenerek sürdürülecek. Ödeme planına göre bu grup, üç yıl ödemesiz süre dahil, ilk 10 yılda topmlam 34 milyon Euro ödeme yapmayı taahhhüt ediyor.

200 MİLYON EURO:
Royal-Global Grubunun 49 yılda ödeyeceği toplam 3.5 milyar Euro’luk birikimli miktar, bugüne indirgendiğinde yaklaşık 200 milyon Euro ediyor. Proje için harcanacak yaklaşık 400 milyon Euro’luk değer de dikkat alındığında bu gruba Galataport projesinin maliyeti 600 milyon Euro civarında gerçekleşiyor. İhalede 1 milyar 361 milyon Euro ile en yüksek ikinci teklifi veren Tepe-Turner Grubu’nun ödeme planı, başlangıç miktarı ve bugünkü değere indirgendiğinde en düşük büyüklüklere sahip plan olarak karşımıza çıkıyor. Tepe Grubu, ilk üç yılı ödemesiz, dördüncü yılda ise 200 bin Euro gibi oldukça düşük bir başlangıç rakamı öneriyor.

10 YILDA 2.3 MİLYON EURO:
Tepe Grubu’nun başlangıç rakamı düşük tutulmakla birlikte yıllık faiz oranının yüzde 16.65 gibi yüksek sayılabilecek seviyede olması dikkat çekiyor. Ancak bu yüksek faizli ödeme planına göre, Tepe-Turner Grubu’nun ödemesiz süre dahil ilk 10 yılda toplam sadece 2.3 milyon Euro ödeme yapması öngörülüyor. Bu grubun 49 yıllığına önerdiği toplam 1 milyar 361 milyon Euro’luk miktarın bugüne indirgenmesi halinde, 35 milyon Euro civarında bedel ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Uzmanlar, böyle bir ödeme tablosunun, ‘Benim şu anda fazla param yok. Projeyi alacağım. Ardından elimdeki nakiti, yatırıma harcayacağım. Ardından projeyi işletmeye açıp, para kazandıktan sonra asıl ödemelerimi yapabileceğim’ şeklinde değerlendiriyor.

FİBA YÜKSEK BAŞLIYOR:
Toplamda Galataport Projesi için 1 milyar 4 milyon Euro ile en düşük teklifi veren FIBA-Rixos ortaklığının ödeme planına göre ise, kısa sürede en yüksek miktarlı kaynak aktarımı öngörülüyor.Bu grubun planına göre, ilk üç yıl ödemesiz. Dördüncü yıldan itibaren ödemeler, diğerlerine göre yüksek sayılabilecek düzeyde 15.5 milyon Euro’dan başlıyor. Ancak yıllık faiz miktarı diğerlerinin oldukça gerisinde yıllık yüzde 1.5 oranında planlanmış durumda. Bu grubun, başlangıç miktarı yüksek olduğu için ödemesiz süre dahil ilk 10 yıl içinde ödeyenecek miktar tam 112.2 milyon Euro’yu buluyor. Bu rakam, üç grup arasında ilk 10 yılda ödenecek en büyük meblağı oluşturuyor.

Hesap nasıl yapıldı?
GALATAPORT ihalesinde verilen teklifler 49 yılın sonunda ödenecek toplam bedeli ifade ediyor. Bu bedellerin, bugün itibarıyla peşin kaç Euro’luk ödemeye denk geldiğini hesaplamak için Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin güncel faizleri ile iskonto yapıldı. Böylece, bugün elinizde kaç Euro olursa 49 yıl sonra ihelede teklif edilen milyar Euroluk rakamlara ulaşılabileceği hesaplandı.

Her grubun faizi ayrı (%)

Konsorsiyum Yıllık faizi

Ofer-Global-Çeçen 10.75

Fiba-Rixos 1.5

Tepe-Turner 16.50