PETKİM Plastik Sektörünün Hızına Yetişemiyor



Plastik sektörü, 2006'nın ilk 6 aylık döneminde de büyümesini sürdürdü. Yılın ilk yarısına ilişkin bir değerlendirme yapan PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma ve Geliştirme Vakfı), sektörün bu dönemde 978 milyon dolarlık ihracat yaptığını, yılsonunda ihracatın 2 milyar dolar olmasını beklediklerini söyledi. Bu dönemde ithalatta önemli oranda artış kaydeden sektörün önündeki en önemli engelin yetersiz hammadde üretimi olduğu, sektörün hammaddede dışa bağımlılığının arttığı kaydedildi.

PAGEV tarafından yapılan değerlendirmede 2006 yılının ilk 6 ayında PETKİM tarafından üretilen plastik hammaddesinin içinde 2005 yılına kıyasla PVC'nin payı azalırken PP'nin payının arttığı ifade edildi.

Yılın ilk 6 aylık döneminde, 1 milyon 648 bin ton ham plastik madde ithalatına 2,3 milyar dolar döviz ödendiği belirtilirken ithalatın aynı eğilimle devam etmesi halinde ise yıl sonunda plastik hammadde ithalatına 4,7 milyar dolar ödeneceği hesaplanıyor. Buna göre, her yıl plastik hammadde ithalatına ödenen para ile 2 PETKİM'in kurulabileceğine dikkat çekiliyor. Rakamlar, geçen yılın ilk yarısında toplam ithalatımızda 28. sırada yer alan Çin'in bu yılın aynı döneminde 6. sıraya yükseldiğini de gösteriyor.

Yılın ilk yarısında yaklaşık 2 milyon ton olan plastik hammadde arzının sadece yüzde 16'sı yerli üretimle karşılanırken, yüzde 84'lük kısmının ithalatla karşılandığı belirtilerek yılın aynı döneminde 419 bin ton yapılan ihracattan 978 milyon dolar elde edildi. Yılsonunda ihracatın 2 milyar dolara çıkması bekleniyor. Ayrıca, 6 aylık dönemde sektörün hammadde dış ticaretinde 2,2 milyar olarak gerçekleşen açığın, yılsonunda 4,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

PAGEV'in açıkladığı verilere göre; işlenmek üzere satın alınan plastik hammaddesinde PETKİM fiyatlarının 2006 yılının ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre dolar bazında ortalama yüzde (-) 2,23 ile yüzde 11,02 arasında artış gösterdi. Çin'den ithal edilen plastik hammadde fiyatları da yılın ilk 8 aylık dönemi ile karşılaştırıldığında geçen yıla göre ortalama dolar bazında yüzde (-) 8,2 ile yüzde 15,1 arasında artış gösterdi. Yapılan değerlendirmede PETKİM fiyatlarının, Çin'e kıyasla yüzde 11 pahalı olduğu görülüyor.

PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy yılın ilk yarısına ilişkin yaptığı durum değerlendirmesinde, Türkiye'nin tek petrokimya tesisi olan PETKİM'in, yılda ortalama yüzde 15 büyüyen sektörün plastik hammadde talebini karşılayamadığını belirterek, Türkiye'de acilen yeni petrokimya yatırımlarının yapılması gerektiğini vurguladı. Aksoy ayrıca, böyle bir petrokimya yatırımının yarattığı katma değer ile 1 - 2 yıl içinde kendini amorti edeceğine de dikkat çekti.

Sektöre yapılacak yeni yatırımlarla, ithal ikamesi yaratılarak iç piyasada üretim kapasitesinin ve ürün yelpazesinin artacağını söyleyen Aksoy, "Üretilen her ton termoplastikte ortalama 1400 dolar döviz tasarrufu sağlanacak ve hammaddede dışa bağımlılık azalacak. Yeni bir petrokimya yatırımının ülke ekonomisine katkısı her ton hammadde üretiminde yaklaşık 2500 dolar olacaktır. Aynı zamanda iç piyasada üretilen hammadde, Türk sanayicisine yurtdışı pazarlarda rekabet avantajı yaratacak." diye konuştu.

Türkiye'de hızla gelişen ancak hammaddede önemli oranda dışa bağımlı olan plastik sanayinin bu sayede rekabet gücünü ve ihracatını artırabileceğini vurgulayan Aksoy, petrokimya gibi stratejik önemi bulunan ve ekonomiye yüksek katma değer sağlayan tesislerin özel projeler kapsamına alınması ve özellikle yabancı sermaye için cazip yatırım olanakları yaratılması gerektiğini vurguladı.

PAGEV'in sektörün 6 aylık dönemine yönelik değerlendirmesinde, bir petrokimya tesisinin yaklaşık 2 milyar dolara mal olduğu, bu rakamın çok görünmekle birlikte, sektörün 1 yılda ithal ettiği plastik hammaddesine ödediği dövizin yarısından daha az olduğu belirtildi. PAGEV Başkanı'na göre Türkiye, her yıl dışarıya ödediği dövizle en az 2 PETKİM'e eşit yatırım yapabilir.

Plastik sektörünün tüm sıkıntılara karşın yılın ikinci yarısında da büyümesini sürdürmesi bekleniyor.