Petkim’in Lojman Projesine TMMOB’tan İtiraz!



Ege'de Son Söz'den Onur Deniz'in haberine göre, Petkim’in Aliağa’da lojman alanı olarak kullandığı alan için gerçekleştirdiği projeye TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nden itiraz geldi.

Petkim’in Aliağa’da lojman alanı olarak kullandığı, 1.17 milyon metrekarelik alanın ticaret, turistik ve konut amaçlı kullanımı için imar değişikliği başvurusu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştı.

Onaylanan imar değişikliğinde Petkim, mevcut alanın 534 bin 48 metrekaresini Ticaret -Turizm-Konut Alanı, 107 bin 470 metrekaresini Ticaret -Turizm Alanı, 72 bin 277 metrekaresini ise Küçük Sanayi Alanı olması yönünde karar alınmıştı.

TMMOB’tan itiraz

Kararın ardından Aliağa Bölgesi’ndeki doğal alanın korunması için 2013 yılından beri dava sürecini yürüten TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nden bir dava da Petkim’e geldi. Önceki süreçte bölgede İDÇ tarafından termik santral yapılmasının önünü açan kamu yararı gerekçesiyle verilen özel proje alanı kararına oda tarafından itiraz gelmişti.

Süreç kapsamında Petkim’e verilen değişikliği için oda İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne imar değişikliği kararının iptali için dava açtı. Konu ile ilgili Petkim, Kamu Aydınlatma Platformu’na mahkeme sürecinin devam ettiğine dair açıklama yaptı.

Bölgede kirlilik arttı

Dava süreci ile ilgili açıklama yapan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “O alanla ilgili birden fazla davamız oldu.  2013 sonunda o bölgenin tamamı özel proje alanı ilan edilmişti. O bölgede yoğun bir yeşil alan, arkeolojik sit alanı, yaşam alanları var. Yüksek kamu yararı gerekçesiyle böyle bir plan onaylanmıştı. Bizim itiraz ettiğimiz konu sadece sanayi yatırımları tek bir alandan değerlendirilmemesi gerektirdiği söyledik. Çevre alanlarının korunması da kamu yararı kapsamındadır. Aliağa bölgesinde sanayi yoğunluğu çevre kirliliğini arttırıyor.  Zehirli hava oranı giderek artıyor.  Biz sadece Petkim için değil bütün alanı değerlendirerek mahkemeye başvurmuştuk. Petkim davası da bu kapsamda açılan davalardan biridir” diye konuştu.