Petrol ve Doğalgazda Karadeniz Umudu



TPAO Genel Müdürü Dinç, petrol ve doğalgaz rezervi konusunda Karadeniz’de umutlu olduklarını belirterek, 2005 yılında yoğun bir sondaj yapacaklarını kaydetti.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Osman Saim Dinç, “Petrol ve doğalgaz rezervi bakımından Karadeniz, en heyecan verici ve en umutlu olduğumuz yer. Ne varsa, didik didik arayıp bulacağız” dedi. Akçakoca ve Ereğli’nin ön taraflarında, önümüzdeki sene çalışmalar olacağına işaret eden Dinç, ayrıca Hopa ile Artvin önündeki petrol arama çalışmalarının devam ettiğini, Haziran ayında sondaja başlayacaklarını açıkladı.

Trakya ve Güneydoğu Anadolu’nun, petrol ve gaz bulup ürettikleri bölgeler olduğuna işaret eden Dinç, buralarda yoğun çalışmaya devam ettiklerini kaydetti. Batman’da geçen yıl 4 sondaj yaparken, bu yıl 16 sondaj gerçekleştirdiklerini, Adıyaman’da geçen yıl 3 sondaj yapmışken, bu yıl 12 sondaj yaptıklarına dikkati çeken Dinç, “Ama en heyecan verici, en umutlu olduğumuz yerler ise Karadeniz” dedi.

YENİ UMUT HOPA VE ARTVİN
Akçakoca yakınlarında güzel bir keşif yaptıklarını hatırlatan Genel Müdür Dinç, “Bu keşif yapılan bloğun arka tarafında, Ereğli’ye doğru 4 tane daha blok var. Önümüzdeki sene çok yoğun bir sondaj planımız var. Çalışmaları iki kanaldan yürütmek istiyoruz. Ayrıca Hopa ile Artvin önündeki petrol arama çalışmamız devam ediyor. Haziran’da sondajına başlıyoruz. Önümüzdeki yıl bugünlerde, burada petrol bulup bulamadığımızı tartışıyor olacağız” diye konuştu.
Ayrıca Orta Karadeniz’e doğru, Sinop, Ordu ve Ereğli’nin ön taraflarında yaptıkları sismik çalışmalar sonucunda, umut vaat eden yerler gördüklerine de vurgu yapan Dinç, “Önümüzdeki sene daha ayrıntılı bir araştırma yapacağız. Karadeniz, son derece umutlu, heyecan veren, önümüze yeni ufuklar açabilecek bir yer. Akıllı ve dikkatli çalışıyoruz bunların meyvesini alacağımızı zannediyorum” şeklinde görüş belirtti.

YURTDIŞINDA FAALİYETLER SÜRÜYOR
Yurtdışındaki petrol ve doğalgaz arama-üretim faaliyetlerine de değinen TPAO Genel Müdürü, şöyle konuştu: “Kazakistan’da 2 büyük sahamız var. Buralarda günde 10 bin varil petrol üretiyoruz. İkinci ülke ise Azerbaycan. Burada da 5 tane büyük projede ortaklığımız var. Bu petrol ve doğalgazı, Türkiye üzerinden Ceyhan’a ve Avrupa’ya taşıyan boru hatları var. Bakü- Ceyhan, Güney Kafkasya boru hattı gibi Libya’da da 2 sahamız var.”