Peyzaj Mimarları Odası'ndan Gökçek'e Suç Duyurusu



Peyzaj Mimarları Odası, "Mahkemenin Akay Kavşağı ile ilgili iptal kararını, kavşağın kapatılma kararı olarak yanlış şekilde alınmasını sağlayarak görevini kötüye kullandığı" iddiasıyla, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, Oda Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, sorunun, "Ankara'da 20 yıldır yapılan plansız gelişimin, kaynakların israfının başkaldırısı" olarak yorumlanması gerektiğini öne sürdü.

"Akay kavşağı kapatılsın mı kapatılmasın mı?" yönündeki tartışmaların gereksiz olduğunu ifade eden Oruçkaptan, "Akay kavşağının kapatılması söz konusu bile olamazdı ve olmadı da. 28 Temmuz 2009 Salı günü yüce yargı yine kamunun yanındaydı ve 'kapatılamaz' dedi" diye konuştu.

Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oruçkaptan, Akay Kavşağı ile ilgili olarak gelişen süreç hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi:

"Gökçek, basına verdiği beyanatta 'katlı kavşaklar ile alt ve üst geçitleri kendisinin çizdiğini, ardından mimarlara detay çalışmaları için sunduğunu' belirtmiştir. 20 Temmuz tarihinde de TRT 2 kanalında, ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi, Şehir Plancıları Odası Başkanı Doç. Dr. Tarık Şengül ile yaptığı canlı tartışmada, 'Herkesin bir ilgi alanının olduğunu, bunun kendisinin en önemli hobisi olduğunu, 20 yıllık belediye başkanlığı deneyiminin bunu yapmasına imkan ve de fırsat verdiğini, şehir plancılarına ahır bile çizdirmeyeceğini, kendilerinin hiçbir şeyden anlamadığını, Ankara Ana Ulaşım Planını yüce mahkemelerce iptal ettirileceğini bildiği için yasa hükmüne rağmen yaptırmayacağını, buna karşı olduğunu, noktasal ulaşım çözümlerine inandığını, sorunu bu şekilde çözeceğini' söylemek gafletinde bulunarak suç işlemiştir."

Melih Gökçek'in açıklamalarının, Peyzaj Mimarları Odası'nca kabul edilebilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Ayşegül Oruçkaptan, "Mahkemenin Akay Kavşağı ile ilgili iptal kararını, kavşağın kapatılma kararı olarak yanlış şekilde alınmasını sağlayarak görevini kötüye kullandığı" iddiasıyla, Gökçek hakkında suç duyurusunda bulunduklarını sözlerine ekledi.