Peyzaj Moda Değildir



Bahçe tasarımının moda gibi tüketilebilir bir kavram olarak algılanmaması gerektiğini söyleyen Peyzaj Yüksek Mimarı Belemir Dalokay, “Peyzaj kendine özgü doğal kurallar içinde farklılaşmaktadır” dedi.

ESKİ Ankara Belediye Başkanı Vedat Ali Dalokay’ın kızı olan Peyzaj Mimarları Odası üyesi Belemir Dalokay, peyzajın moda gibi görülmemesi gerektiğini, doğal bir şekilde gelişme kaydettiğini belirtti.

Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlardaki peyzaj ile Ankara bozkırının sunduğu peyzaj olanaklarının farklı olacağına dikkat çeken Dalokay, tasarımlarda tercihlerden çok imkanların ön planda tutulabileceğini, “hiçbir koşulda Ankara’da bahçenizde zeytin ağacı yetiştiremezsiniz” örneğiyle gösteriyor. Dalokay şunları söylüyor:

“Son zamanlarda ağırlıklı olarak kapalı otopark üzerindeki teras bahçeleri tasarlanıyor. Bu bahçelerde toprak derinliğinin kısıtlı olması sebebiyle ‘sedum bahçeleri’ su ve toprak derinliğine en az ihtiyaç duyan bitki türleri kullanılıyor. Özel konutlara ait bahçelerde ise ev sahiplerinin tercihlerini ön plana çıkıyor. Geleneksel bahçe kullanımlarının yeniden var olmasına çaba göstermekteyiz.

Amaç bitkilerle mekan yaratmak

Evin yaşama mekanı ile bütünleşen bir taşlık, ortasında bir su elemanı, gölge olanağını sağlayan büyük bir ağacın dikilmesini öngörmekteyiz. Konut bahçeleri içerisinde meyve ağaçları, çilek fideleri, çiçekler ve güllerin mutlaka yer alması gerektiğini düşünürüz. İç ve dış mekan ilişkilerinin güçlendirilmesi ve geçirgenliği yine bahçenin kullanımında önemli rol oynamaktadır.”

Yakın zamanlarda bahçelerin fidanlıklardan elde edilen bitkilerle kısıtlandığını ve dekorasyona dönüştürülen görüntüye büründüğünü söyleyen Belemir Dalokay, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

“Eve mobilya alır gibi elde edilen bitkilerin zaman içerisinde değişeceği, dönüşeceği göz ardı ediliyor. Bahçelerde asıl amacın bitkiler aracılığı ile mekan yaratmak olması gerekirken, mekanın yok edildiği örneklere rastlıyoruz, bu bizi üzüyor.”

Güvenli bahçe için uyarılar

BAHÇELİ mekanlarda haşere ve özellikle kene problemine yönelik uyarılarda bulunan uzmanlar, “Güvenli bahçeler oluşturulması için çimler sürekli biçilmeli, çim alandaki çalılar ve otlar uzaklaştırılmalı” dedi.

Kene ısırığı sonucu oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı da önerilerde bulunan uzmanlar, “Evcil hayvanlarınızın kene kontrolünü ve kene kovucu uygulamaları, veteriner kontrolünde düzenli olarak yaptırın” uyarısında bulundu.

Duvarlardaki çatlakların, başta keneler olmak üzere pek çok haşerenin saklanmasına ve üremesine zemin hazırladığının altını çizen uzmanlar, şunları söyledi:

“Ev etrafındaki taş duvarlar ve küçük delikler temizlenmeli ve sıvanarak kapatılmalıdır. Evcil hayvanların faaliyetini kontrol altında tutun, kenelerin eve getirilmesini engellemek amacıyla köpeklerinizi ve kedilerinizi ağaçlık araziden uzak tutun.

Farklı haşere türleri ile mücadelede farklı ilaçlar kullanılıyor. Önemli olan doğru ilacı seçmek ve doğru bir şekilde, doğru noktalara tatbik etmek.

Büyük bir böcek problemi yoksa, senede iki kez ilaçlama yaptırmak yeterli olacaktır. İlaçlama yaptırmak için yaza girilen nisan, mayıs ve yazın bittiği ekim, kasım ayları tercih edilebilir.

Evinizde böcek olmasa da, yıl içinde olabilecek böcek istilalarına karşı ilaçlama yaptırmak yararlıdır. İlaçlamayı işin profesyonellerine bırakabileceğiniz gibi, kendiniz de yapabilirsiniz.