Picasso ve Dali Geliyor



İstanbul, 10 Aralık'tan itibaren Londra ve Paris'i aratmayacak. Ünlü antika uzmanı Raffi Portakal; Picasso, Dali, Renoir ve Boudin gibi dünyanın en tanınmış ressamlarının şaheserlerini, 'Batı Resminin Büyük Ustaları' adlı sergide sanatseverlerle buluşturacak İstanbul, 10 Aralık'tan itibaren Londra ve Paris'i aratmayacak. Ünlü antika uzmanı Raffi Portakal; Picasso, Dali, Renoir ve Boudin gibi dünyanın en tanınmış ressamlarının şaheserlerini, 'Batı Resminin Büyük Ustaları' adlı sergide sanatseverlerle buluşturacak.

Portakal Kültür ve Sanat Evi büyük bir sanat olayına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ünlü antika uzmanı, Portakal Kültür ve Sanat Evi'nin sahibi Raffi Portakal, 2 yıllık bir çalışma sonrası aralarında Picasso, Raoul Dufy, Kisling gibi dünyaca ünlü ressamların tablolarından oluşan "Batı Resminin Büyük Ustaları" adlı bir sergi düzenliyor. Türkiye'deki sanatseverler ve koleksiyonerler arasında büyük heyecan yaratan serginin açılışı 10 Aralık Cuma günü yapılacak. Bir ay sürecek olan sergideki şaheserler Nişantaşı'ndaki Portakal Kültür ve Sanat Evi'nde sergilenecek.

Bu önemli sergi öncesi Raffi Portakal'ı ziyaret ettik. Portakal Kültür ve Sanat Evi'nde heyecan son noktasında. Hazırlıklar bütün hızıyla sürüyor. İşin başında ise bizzat Raffi Portakal bulunuyor. 'Hangi tablo nereye konulacak, ışıklandırma nasıl yapılacak, ısı nasıl ayarlanacak' gibi tüm ayrıntılarla tek tek ilgileniyor. Gerçekten büyüleyici... Sanki Avrupa'daki bir sanat müzesini geziyoruz. Raffi Portakal'la bu ünlü eserlerin gölgesinde sohbet ediyoruz. "Bu sergi Türkiye'de bir ilk" olacak diye söze başlıyor Portakal: "Portakal ailesi olarak üç kuşaktır Türkiye'nin kültür ve sanat hayatına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Berlin'de, Paris'te, Los Angeles'ta önemli sergiler düzenledik. Ama böylesini Türkiye'de ilk defa gerçekleştiriyoruz. Heyecanımız büyük."

AB'ye yakışır sergi!
Sergide toplam 17 şaheser var. Portakal parmağıyla işaret ediyor: "Bu eserlerden 16'sı yağlı boya tablo, biri ise heykel. Bak, şu Picasso'nun Pipolu Adam'ı; şurada gördüğünüz ise Dali'nin ünlü Büyülenme-Yedi Sanat adlı tablosu. Ortadaki heykel de Rodin'in. Bu eserlerin her biri, önemli sergi ve kataloglarda yer almış eserlerdir. Ama bizim açımızdan önemli olan AB yolundaki Türkiye'nin böyle bir sergiye ev sahipliği yapması. Ülkemize ve bize güvenilmesi. Bu sergi böyle önemli başka sergilerin de yolunu açacak" diyor.

17 şaheser 1 ay bizimle

* Salvador Dali'nin "Büyülenme-Yedi Sanat" adlı, imzalı tablosu.

* Rene François Auguste Rodin'in "Hey Gidi Gençlik" adlı heykeli.

* Edouard Vuillard'ın "Siyah Çoraplı Kadın" tablosu.

* Raoul Dufy'nin "Limanda Balıkçılar" adlı tablosu.

* Pierre Bonnard'ın "Güzel Günler ya da Park" adlı tablosu.

* Raoul Dufy'nin "Koru Caddesi" tablosu.

* Moise Kisling'in "Madam B. Dunn'un Portresi" adlı tablosu.

* Kees Van Dongen'in "Guus'un Portresi" adlı tablosu.

* Maurice Utrillo'nun "Güzel Gabrille" adlı tablosu.

* Eugene-Louis Boudin'in "Plaj Manzarası" tablosu.

* Eugene-Louis Boudin'in "Kıyı ve Deniz" adlı tablosu.

* Paul Signac'ın "Bessin Limanı, Kumsal" adlı tablosu.

* Pierre Auguste Renoir'ın "Koltuktaki Bebek" tablosu.

* Pablo Picasso'nun "Pipolu Adam" tablosu.

* Henri De Toulouse-Lautrec'in "Moulins Sokağı'nın Merdivenlerinde" adlı tablosu.

* Claude Monet'nin "Siene'de Mavnalar" adlı tablosu.

* Maurice De Vlaminck'in "Havre Limanı" adlı tablosu.