Picasso'nun Ünlü Gravür Serisi Pera'da



20. yüzyıl sanatının en önemli isimlerinden Pablo Picasso, ‘Picasso - Suite Vollard’ gravürler sergisiyle bugünden Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde. İspanya’nın kültür sanat alanındaki önemli kuruluşlarından biri olan Fundacion Mapfre ve İstanbul Cervantes Enstitüsü işbirliğiyle hazırlanan sergi, 18 Nisan’a kadar açık kacak.

Sanatı, “Soyut sanat diye bir şey yoktur. Sanat her zaman bir şeyle başlamak zorundadır. Gerçekliğin tüm izlerini daha sonra silebilirsiniz. O zaman bile bir tehlike olmaz, çünkü o gerçekliğin fikri, silinmez bir iz bırakmış olur” sözleriyle yorumlayan Pablo Picasso’nun, sanat simsarı ve yayıncı Ambroise Vollard’ın siparişi üzerine, 1930-1937 tarihleri arasında 100 adet yaptığı gravürlerden dünyada takım halinde sadece beş adet bulunuyor. Fundacion Mapfre tarafından 2008 yılında eksiksiz olarak satın alınan ‘Suite Vollard’ serisi, ilk kez ve bir bütün olarak Pera Müzesi’nde sergileniyor.

Yalnızca bir ressam değil, aynı zamanda bir heykeltıraş, seramikçi ve gravürcü de olan Picasso’nun en iyi ürünleri arasında yer alan Suite Vollard; düzen ve şiddet, klasizm ve biçimbozum, dinginlik ve kaos arasında gidip gelen Picasso tarzını yansıtıyor. Kronolojisinin güncel olayları ve sanatçının kişisel deneyimlerini takip ettiği ‘Suite Vollard’ oymabaskılarda Picasso’nun; aşk, çıplaklık, erotizm, tutku, kaos, portre, mitolojik temalar ve yaşamöyküsel göndermeleri dikkat çekiyor. ‘Picasso-Suite Vollard’ gravürler sergisi çerçevesinde çeşitli etkinlikler, konferanslar ve çocuklar için eğitim programları da yer alıyor.