Pimapen, 2003 Yılı Sonunda 35 Milyon Dolarlık Ciro Hedefliyor

Pimaş Genel Müdürü Oktay Alptekin, Pimapen’in geçen yıl 30 milyon dolar olarak gerçekleştirdiği cirosunu, bu yıl 35 milyon dolara çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

PÜKAD’ın düzenlediği Pimapen fabrika gezisinde konuşan Alptekin, PÜKAD’ın yozlaşmaya giden sektörde iyiyle kötüyü ayırma misyonu edindiğinin söyledi.Pimaş Genel Müdürü Oktay Alptekin, Pimapen’in geçen yıl 30 milyon dolar olarak gerçekleştirdiği cirosunu, bu yıl 35 milyon dolara çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Plastik Profil Üreticileri ‘Kalite Birliği’ Derneği (PÜKAD), Winsa ile başladığı ve Egepen fabrika gezileriyle devam ettiği basın gezilerinden birini, Pimaş tesislerine yönelik olarak gerçekleştirdi. PVC pencere sektöründe Pimapen’i yaratan Pimaş’ın Gebze’deki tesislerinde yapılan toplantıda, PÜKAD’ın üyelerine yönelik verilen kalite belgesinin hangi ürün veya ürünler için ne şartlarda alındığı, kalite artırımı için neler yapılacağı konusunda bilgi aktarıldı. Pimaş Genel Müdürü Oktay Alptekin, 40 yıllık geçmişi olan Pimaş’ın hem plastik boru, hem de plastik pencere konusunda Türkiye’de ilkler yarattığını belirterek, plastik inşaat malzemeleri konusunda kendilerinin öncü rolünü üstlendiklerini söyledi. Boru üretimini 5 yıldır bırakarak 1970’li yıllarda başladıkları PVC pencere profili üretimine odaklandıklarını anlatan Oktay Alptekin, “PVC pencere sektörüne üretici olarak girdik. Bugün pencere profili üreten, pencere sistemini tanımlayan ve denetleyen bir kuruluşuz. Çoğunluğu sektörde 10 yılını geride bırakan 175 adet üretici bayimiz var. Ürettiğimiz malzeme bizim belirlediğimiz şartlarda üretiliyor. Pencere üretiminde belli standartları ortaya koyuyoruz. Üretici bayilerimize eğitimler vererek, teknik eğitim uzmanlarımız sayesinde yeterliliklerini ölçüyoruz. Böylece nihai ürüne de sahip çıkıyoruz. Verdiğimiz eğitimin yanı sıra, denetleme işlevini de yerine getirerek; bir bakıma hakemlik görevi üstleniyoruz” dedi.

‘Pimapen bir okuldur’

“Pimapen, bir okuldur. Pencere nasıl üretilir, nasıl satılır. Burada öğrenilir” diyen Alptekin, Pimapen’in ‘Pvc Pencere Kullananlar’, ‘Pvc Pencere Potansiyel Alıcılar’, ‘Pvc Pencere Üreten Bayiler Ne Düşünüyor?’, ‘Satış Noktaları Ne Düşünüyor?’, Bayi Satış Teknikleri’ ve ‘Reklam İzleme ve Reklam Farkındalığı’ gibi ayrıntılı pazar araştırmaları yaparak geleceğe hazırlandıklarını söyledi.

Alptekin, Pimapen’in geçen yıl 30 milyon dolar olarak gerçekleştirdiği ciroyu, 2003’te 35 milyon dolar olarak hedeflediklerini söyleyen Alptekin, Pimapen ile ilgili rakamları şöyle özetledi: “Geçen yıl üretimdeki ihracat payımız yüzde 25 iken, bu yıl için bu payı yüzde 27 olarak öngörüyoruz. Romanya, Kuzey Afrika ülkeleri, Batı Avrupa ülkelerinin dışında, ihracatımızın yüzde yüzde 45’ini Rusya’ya yapıyoruz. Kendi markasını yurtdışında da kullanan bir markayız.”

Alptekin, 4 yıl önce aynı kaliteyi sağlama amacıyla ‘Kalite Birliği’ kavramını kullanarak PÜKAD’ın bünyesinde biraraya gelen 9 firmanın, sektördeki toplam üretimin yüzde 70’ini gerçekleştirdiğini kaydetti. PÜKAD’ın yozlaşmaya giden sektörde iyiyle kötüyü ayırma misyonu edindiğinin altını çizen Pimaş Genel Müdürü, derneğin hem PVC, hem profil, hem de nihai ürün konusunda sorumluluk duyduğunu söyledi.

PÜKAD Başkanı Muzaffer Tamer ise, yaptığı konuşmada, Türkiye’de plastik profil üretiminin yüksek teknoloji ve sermaye gerektirdiğini belirterek, profil üreticilerin yoğunlaştığı sektörde, bu kriterlere sahip üretici sayısının çok az olduğunu vurguladı. Merdivenaltında üretim yapan firmaların hiçbirinin kalite standardında profil üretmediğini savunan Tamer, “ 30 tane firmanın köşe mukavemetlerini ölçmek için yaptığımız deneylerde, bu firmaların hepsi sınıfta kaldı. Eğer gerekli altyapıya sahip tesis kuramıyorsanız, kaliteli üretim yapmanız mümkün değil. Çünkü profil üretimi, yüksek teknoloji ve sermaye ister. Tecrübesi olmayan firmalar bu işi doğru yapamazlar” dedi. Isı yalıtımının Türkiye’nin en büyük problemi olduğunu yineleyen Tamer, Yapı Denetim Yasası çerçevesinde faaliyet gösten denetleme kuruluşlarının işler hale gelmesi halinde sektörün disiplin altına alınacağını ve bu tür problemlerin giderilebileceğini ifade etti. Pencere imalatında sadece eğitim gören insanların çalışabileceği yönünde yeni bir yasal düzenlemenin yapıldığına vurgu yapan Tamer, PÜKAD’ın pencere imalatı yapabilecek nitelikli işgücünü desteklemeye yönelik okullarla ile işbirliğine gittiklerini hatırlattı.