Piyasalar Bir Türlü Rahatlamıyor



Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, hükümeti krizi hafife almakla ve geç kalmakla eleştirirken, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan da, alınan tedbirlerin ve söylemlerin bankaları ve kamuoyunu rahatlatmaya yetmediğini iddia etti.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, şubat ayı olağan meclis toplantısında ekonomik durumu değerlendirdi. Sanayi üretiminin tüm dünyada, özellikle ihracata dayalı ekonomilerde hızlı bir biçimde düştüğünü belirten Özdebir, “Sanayi üretimi gelişmiş ülkelerden ABD'de yüzde 10, Japonya'da yüzde 20.8, İngiltere'de yüzde 9.3, Almanya'da yüzde 12, İspanya'da yüzde 15.4 düşerken, gelişen ülkelerden Malezya'da yüzde 15.6,Tayvan'da ise yüzde 32.3 düşmüştür. Çin'de bile sanayi üretim artışı yüzde 5.9'da kalmıştır” dedi. Kapasite kullanımının da düştüğünü belirten Özdebir, büyüme hızındaki ve sanayi üretimindeki düşüşle birlikte işsizliğin de hızla arttığını vurguladı.

Ekonomi yönetimi gecikti

Ekonomideki genel görünümün iyi olmadığını vurgulayan Özdebir, “Daha açık konuşalım, 'ekonomi serbest düşüşte'dir. Önümüzdeki aylarda görünüm daha da bozulacak” dedi. Her gecikmenin ekonomik krizin maliyetini daha da artıracağını belirten Özdebir, ekonomi yönetiminin bu konuda hem teşhis hem de tedavide geciktiğini söyledi.

Bugüne kadar kredilerin geri çağrılmaması için büyük bir çaba sergilediklerini dile getiren Özdebir, gelecek dönemde iç pazarı canlandırmak için tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti. Özdebir, “Biz ASO olarak KDV-ÖTV tatilleri uygulamasının iç pazarı canlandırmak için kullanılabileceğini söyledik ve bunu Maliye Bakanımıza önerdik. Ancak iç pazarı canlandırmak için kamu harcamalarının da artırılması gereklidir. Bunun için bütçe mutlaka revize edilmelidir” dedi.

Kriz teğet geçmedi

GTO Başkanı Mehmet Aslan da, krizin aşılması ya da en az şekilde hissedilmesi için hükümetin aldığı tedbirler ve söylemlerin bankaları ve kamuoyunu rahatlatmaya yetmediğini savundu. Aslan, krizin aşılmasının en önemli adımının, finans kaynaklarına ve piyasalara güven aşılamak olduğunu dile getirdi. Aslan, böyle bir durumda reel sektör ve bankaların finans konusunda bir rahatlama yaşayacağını, kendini garantide görürse gerisinin geleceğini ve krizin işte o zaman Türkiye'yi 'teğet' geçebileceğini ifade etti. Güneydoğu Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen ise, Türkiye'nin yaşanan süreçte bocaladığını ve hükümetin kriz nedeniyle aldığı tedbirlerin yetersiz kaldığını savundu.