Piyasaları Sürpriz Gözaltılar Sarstı, Dışarısı Yere Serdi



Yurtdışı piyasalardaki düşüş ve genişleyen Ergenekon soruşturması İMKB'yi çökertti. Piyasa değeri 11 milyar dolar birden eriyen İMKB'de endeks 1881 puanlık düşüşle 33.208 seviyesine geriledi. Bu düşüş borsada yılın 3. çöküşü oldu.

Global borsalardaki çalkantının sürmesi ve yurtiçindeki siyasi tansiyonun derinleşen Ergenekon soruşturmasıyla doruğa tırmanması piyasaları alt-üst etti. 1.881 puanlık düşüşle, son iki yılın en düşük seviyesi olan 33.208'e gerileyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 2008'in 3. büyük çöküşünü yaşarken, piyasa değeri bir günde 11 milyar dolar birden eriyerek 181 milyar dolara geriledi. İMKB'den, yurtdışı borsaların tetiklediği 4 işlem günündeki satış baskısında 4 milyar doları aşkın para çıkışının olduğu belirtiliyor. Hisse senetlerinin yüzde 5,36 gerilediği ve işlem hacminin önceki güne göre yüzde 55 artışla 1.44 milyar YTL'ye çıktığı İMKB'de dün yaşanan bu düşüş yılın üçüncü, 2001 yılından bu yana ise 9. büyük çöküşü. Faizlerin yüzde 22,71 ile Ekim 2006'dan bu yana en yüksek seviyesini gördüğü piyasalarda, dolar da 1.25 YTL'yi test etti. Bu seviyede tansiyonu bir miktar düşen dolar günü 1.2390 YTL civarında tamamladı. Dolar kurunun, önümüzdeki günlerde 1.26 YTL seviyesini görebileceğini belirten uzmanlar, bu seviyelerden kurun yeniden gevşeyebileceğini vurguluyor. Ancak, dolarda 1.22 YTL'nin altı ise çok olası görülmüyor.

Borsanın önümüzdeki günlerde de düşebileceğini belirten uzmanlar, endeksin 31.500 seviyesine gerileyebileceğini söylüyor. Faizlerin de yüzde 23'ü aşması beklenirken, doların da 1.26 YTL seviyesini görebileceği ileri sürülüyor.

4 günlük kayıp 21 milyar dolar

Yurtdışı piyasalarda petrol fiyatlarında art arda kırılan rekorlar ve enflasyon verilerinin tetiklediği "global resesyon" kaygılarına bağlı olarak soluksuz devam eden düşüşün İMKB'ye faturası gün geçtikçe ağırlaşıyor. Endeks,in son 4 günde yüzde 11,6 düştüğü İMKB'deki para çıkışının ise 4 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Yılbaşından bu yanaki kaybı yüzde 40,2 oranında değer kaybeden İMKB'nin piyasa değeri son dört işlem gününde ise 20.8 milyar dolar birden eridi.

Merrill aldı Opus sattı

Borsada dün sektör bazında ise en çok yüzde 8,4 ile savunma, yüzde 7,7 ile ulaştırma, yüzde 6,79 ile finansal kiralama başı çekti. Endeks içindeki ağırlığı yüksek bankacılık sektörü de dün yüzde 6,01 geriledi. Borsada dün, en çok alım yapan kurumların Merrill Lynch, Standart Ünlü ve Yapı Kredi, en çok satış yapan kurumların ise Opus Menkul Değerler, EFG İstanbul ve Credit Suisse olduğu kaydedildi.

Önce, 36.500 ardından, 35.000 puandaki kritik destek seviyelerinin altına gerileyen borsadaki düşüşün birkaç temel sebebi var. Bunlardan ilki, global piyasalardaki gelişmeler. Ham petrol fiyatlarının yüksek seyrini sürdürmesi, global enflasyon tehdidi, para politikasında sıkılaştırma ve faiz oranlarındaki yükseliş beklentilerinin artması dış borsalarla birlikte İMKB'yi de olumsuz etkiliyor. AKP'yi kapatma davasında davanın sonuçlanmaya yaklaştığına yönelik izlenimler yanında dün Ergenekon soruşturması kapsamında çok sayıda kişinin tutuklanmasıyla siyasi gerginliğin iyice doruk noktasına çıkması da satışları hızlandırdı.

Faiz yüzde 23'e yaklaştı

Temmuz ayındaki yüklü itfa programı nedenilyle Hazine'nin dün ilk ihale sınavını verdiği bono piyasasında ise 13 Ocak 2010 vadeli gösterge kağıdın bileşik faizi, dün 0.19 puan yükselişle günü yüzde 22,54 seviyesinden tamamlandı. Enflasyon beklentilerindeki artış, siyasi gerginlik, risk iştahında azalma ve Hazine'nin bu ayki yüklü itfalarına dikkat çeken uzmanlar, faizlerin yüzde 23 bileşik seviyesini görebileceğini kaydediyor. Bu arada Hazine, 26 Haziran 2013 itfalı 3 ayda bir değişken kupon ödemeli tahvil ihalesinde rekabetçi olmayan tekliften yapılan satışlarla birlikte toplam 5.888 milyon YTL borçlandı. Hazine, piyasadan toplam 3.887.5 milyon YTL, kamu kurumlarından ise 2.001 milyon YTL borçlanma gerçekleştirdi. Hazine bugün 5.44 milyar YTL'si piyasaya olmak üzere toplam 6.92 milyar YTL iç borç geri ödemesi yapacak.

31.500 desteği önemli

Fortis Portföy Genel Müdürü Alp Keler, endeksin 2006 yılında gördüğü 31.500 puan seviyesinde ciddi bir destek seviyesinin olduğunu vurguladı, İMKB'nin yılbaşına göre, yurtdışı borsalardan daha kötü bir performans sergilediğini hatırlatan Keler, "Borsada tepki alımlarının gelmesini bekliyoruz. Hangi seviyeden geleceğini ise yurtdışı piyasalardaki gelişmeler belirleyecek. Ancak, değerleme olarak hisse senetleri oldukça cazip" diye konuştu.

Acar Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı

Borsadaki düşüşün süreceğini ve endeksin 31.500 puan seviyesine düşebileceğini belirten Acar Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı, "Bu seviyeden yeniden tepki alımları yaşanabilir. Ancak, bu alımlar cılız kalabilir. Endeksin yeniden 35.000 puan seviyesine yükselmesi durumunda, borsada hacimli bir yükseliş yaşanabilir" dedi.

Yatırım Finansman Menkul Değerler Fatih Mehmet Baykan

Kredi kriziyle birlikte petrol fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon kaygılarının birleşmesinin piyasada sert düşüşleri beraberinde getirdiğini belirten Yatırım Finansman Menkul Değerler Stratejisti Fatih Mehmet Baykan, borsanın 31.500-32.000 seviyelerine kadar düşebileceğini vurguladı.

Standart Ünlü Menkul Değerler Stratejisti Tunç Yıldırım

Standart Ünlü Stratejisti Tunç Yıldırım, petrol fiyatlarının yüksek seyretmesinden dolayı otomotiv sektörü hisselerine gelen satışlar ve yurtdışında finansal sektörle ilgili beklenen olumlu haberlerin gelmemesinin endeksin düşüşünde etkili olduğunu ileri sürdü.