'Piyer Loti' Yerinde



- Değiştircekler miymiş tepenin adını?
- Ben öyle duydum, televizyonlar gösterdi dün akşam.
- Tabela da koymuşlar galiba, neden değiştiriyorlar ki.
- Ahmet Genç değiştirmek istiyormuş.
- Neden istiyor yahu? Adam gelmiş keşfetmiş burayı, adını vermişler.
- Oy için olabilir.
- Olur mu öyle şey yahu? O zaman gitsin Süleymaniye'nin, Sultanahmet'in adını değiştirsinler.

40 yıldır Eyüp'te oturan ve emeklilik keyfi süren iki arkadaş Piyer Loti kahvehanesinin bulunduğu sokakta son gelişmeleri tartışıyordu. Eyüp Belediyesi'nin Piyer Loti'nin adıyla anılan tepeye 'Eyüp Sultan Tepesi' adını vermek istemesine sinirlenen Ahmet Şahin, "100 yıllık yerin
adı değiştirilir mi yahu?" diye söylendi. Mustafa Hacı Fazlıoğlu da Şahin'le aynı fikirde olmasına karşın daha sakindi; "Biz burayı Piyer Loti belledik, ne derlerse desinler fark etmez."

Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç'in isimsiz olduğunu iddia ettiği ancak kendi internet sitesinde bile 'Piyer Loti Tepesi' olarak geçen tepenin üzerindeki kahvenin müdavimleri başkanla aynı fikirde değildi. İsim vermek istemeyen bazı vatandaşlar İstanbul âşığı Fransız yazarın adını taşıyan tepeye 'Eyüp Sultan Tepesi' denilmesini isteyen Başkan Ahmet Genç'in aslında siyasi şov yaptığını düşünüyordu.

38 yıllık Eyüplü İsmail Yorulmaz 14 yıldır Piyer Loti Kahvesi'nin önünde süs taşı satıyor. Çocukken kahvedeki salıncakta sallanmış, gençliğinde ağaçların arasında şarap içermiş. "Kendimi bildim bileli bu tepenin adı Piyer Loti'dir" diye başlıyor anlatmaya: "Bunda gocunacak bir şey olduğunu da düşünmüyorum. Hemen karşıda Hasan Dede Türbesi var, az ileride Esat Coşan efendi yatıyor. Buranın atmosferi böyle. Bizim itirazımız Eyüp Sultan'a değil (besmele çekiyor) peygamber efendimizin sancaktarından rahatsız olunur mu hâşâ. Ama bu tepenin adı Piyer Loti'dir öyle kalması da güzel olur."
Uğur Sarı da iki yıldır Piyer Loti'de büfe işletiyor. Ona göre de değişiklik önerisi saçma. "Buraya gelen turistlerin yüzde 90'ı Fransız, buranın Eyüp Sultan Tepesi olarak anılmasından onlar da rahatsız olur" diyor

Piyer Loti Sanat Galerisi'nin işletmecisi, Hüseyin Kılıç, Eyüp Sultan Sanat Galerisi tabelasının siparişini bile verdiklerini söylüyor. Cümlenin devamında ise "Şaka tabi" diyor ama ekliyor, "Kesin de konuşmamak lazım." Kılıç'a göre adı ne konulursa konulsun burası her zaman Piyer Loti olarak anılacak.
Tartışmaların odağındaki Piyer Loti Kahvesi'nin işletmecisi ise konuşmak istemiyor: "Zaten belediyeyle aramız iyi değil, ben konuşmayayım, ama siz fotoğraf çekip istediğiniz müşteriyle konuşabilirsiniz"

Sevgililer Günü'nün de etkisiyle etraf çift dolu, arada ise tek tük eski İstanbul beyefendileri oturmuş çay içiyor. Emekli doktor Arslan Adil Ünlü'nün yanına gidiyoruz. "Nabız yokluyorlar" diye söze başlıyor: "Ben 50 yıl önce geldiğimde de buranın adı Piyer Loti'ydi. 50 yıl sonra da Piyer Loti olarak kalacak. Piyer Loti'nin buradaki İslami atmosferle hiçbir sorunu yoktu ki hatta bilakis çok severdi. Şimdi ne gereği var buraya Eyüp Sultan Tepesi demenin. Öyle denilince tepe daha mı Müslüman olacak?"

Emekli doktor Ramazan Şahin ve emekli öğretmen Fevzi Altuner ailelerini de alıp 40 yıldır ziyaret ettikleri parklarında çay içiyor. Altuner "Ben Fransızların son zamanlarda Türkiye aleyhindeki hareketlerinden dolayı buranın adının değiştirilmesini savunabilirdim ama buranın ismi 100 yıldır aynı, üç-beş yıllık bir şey değil ki" diyor. Arkadaşı Şahin, onun Fransa ile ilgili görüşlerine katılmasa da halkın yüzde 80'inin değişikliği benimsemeyeceğini iddia ediyor: "1950'lerden beri gelirim buraya. O zamanlar çevresi böyle değildi, salaş bir yerdi, şimdi lüks oldu. Onlar istediği kadar ismini değiştirsin buraya biz yine Piyer Loti deriz."

Neyse ki Piyer Loti'yi seven vatandaşların korktuğu olmadı. Dün bu haberin yazıldığı saatlerde toplanan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Eyüp Belediyesi'nin isim değişikliği teklifini reddederek tartışmalara son verdi. Fransız Yazar Piyer Loti eğer en sevdiği mekândaki bu tartışmalara kulak kabartmışsa belediyenin bu kararına herhalde çok sevinmiştir.