Planda Hatalar Olabilir!



Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, çevreyi korumak amacıyla, Antalya ve Burdur'u kapsayacak şekilde hazırlattığı Çevre Düzenleme Planı skandala döndü. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın "Araştırın" talimatı verdiği planı hazırlayan Plan Evi Şehircilik ve Planlama Limited Şirketi'nin sahibi şehir plancısı Seydihan Çamur, hazırladıkları 1/100.000 ölçekli planla ilgili İdare Mahkemesi'nin "yürütmeyi durdurma" kararı verdiğini söyledi. Çamur, "Mahkeme kararının ardından Bakanlık'la yaptığımız sözleşmemiz bitti. Daha sonra bakanlık çıkardığı bir yönetmelikle, bizim planda bazı küçük değişiklikler yapılarak ikinci bir plan hazırlandı. Bu düzeltmeler ilk plana yapılan itirazlar doğrultusunda oldu. Bizim ikinci planla ilgili yetkimiz de sorumluluğumuz da yok" dedi.

Buna rağmen planda "Hiç hata yok" diyemeyeceğini belirten Çamur, çalışmayı şu sözlerle savundu: "Elemanlarımız günlerce kamu kurumlarında çalıştı. Plana bu kurumlardan ne verildiyse onları aktardık. Harita çok büyük ölçekli olduğu için bazen yanlış da okunabiliyor. Bir eksiklik varsa, bunun sorumluluğu da bize bilgileri eksik aktaran kurumlarındır."

Çevre Bakanlığı ne dedi?

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından, 'Çevre Düzenleme Planı' ile ilgili dün yapılan açıklamada, "Plandaki maddi hata askı sürecinde yapılan itirazlar kapsamında düzeltilecek olup, bakanlığımızın SİT alanı organize sanayi alanı olarak planlaması söz konusu değildir. Tapulu arazilerin orman vasfına alındığı iddia edilmektedir. Orman alanları, Orman Genel Müdürlüğü'nden alınan veriler doğrultusunda plana işlenmiştir. Kesin sınırlar alt ölçekli planlarda ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınarak orman kadastro sınırları kapsamında yerel idarelerle kesinleştirilecektir" denildi.

Belediye itiraz etti

Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, plana sert tepki gösterdi. Evcilmen, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın hazırlattığı Çevre Düzeni Planı ile yürürlükte olan planlar arasında uyumsuzluk olduğuna dikkat çeken Evcilmen şöyle konuştu: "Planı incelediğimizde gördük ki,  yürürlükteki planlar dikkate alınmamış. Konut alanı kararı onanan Kırcami bölgesi tarım arazisi ve sulama alanı, taşkın alanı olan Düden Çayı'nın iki yanı kentsel gelişim alanı olarak gösterilmiş. Planda, Meltem Mahallesi'ndeki 100. Yıl Spor Tesisi hiçbir şekilde yer almıyor. Narenciye Bahçesi, birinci derece doğal sit alanı olmasına rağmen kentsel yerleşim alanı olarak gösterilmiş. Atatürk Parkı, Gençlik Parkı, Karaalioğlu Parkı gibi yeşil alanlar planda gösterilmemiş."

Evcilmen, Çevre İl Müdürlüğü kanalıyla Bakanlığa ve Büyükşehir Belediyesi'ne itiraz dilekçesi gönderdiklerini açıkladı.