“Planlı Oluşursa Mega Kentlerde Altyapı ve Enerji Sorunları Yaşanmaz”



Soyak, 27 Şubat-02 Mart tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü’nde YTÜ Yapı Kulübü tarafından düzenlenen civilistanbul14 konferansının destekçileri arasında yer aldı. Konferansta kendileri de YTÜ mezunu olan Soyak Yapı Genel Müdürü Ümit Saraçoğlu ve Soyak Yapı Tasarım Takım Lideri Sibel Çetinsoy, ‘Mega Kentlerde Yapılaşma’ konulu oturuma konuşmacı olarak katıldılar.

İstanbul gibi bir mega kentte sorun yaşanmaması için doğru  kentsel planlama

Soyak Yapı Genel Müdürü Ümit Saraçoğlu, nüfusu 10 milyonu geçen kentlerin mega kent olarak anıldığını belirterek, “Türkiye’de kentlerde yapılaşmayı belirleyen yasalar, kurallar, plan şartları, yönetmelikler, kanunlar ve uygulama yöntemleri, yerel belediyeler ve ilgili kurumlar tarafından yürütülmektedir. Yürürlükte bulunan pek çok yapılaşma mevzuatının yanısıra konuyla ilgili daha pek çok yönetmelikler, tüzükler, tebliğler, standartlar yapılaşma şartlarını belirleyen yasal dayanaklar bulunmaktadır” dedi. Saraçoğlu, İstanbul gibi bir mega kentte sorun yaşanmaması için doğru  kentsel planlama yaklaşımına, vizyoner yaklaşımla stratejik, bütünsel planlamaya ve enerji verimli, çevreye duyarlı sürdürülebilir planlama yaklaşımlarına, sorun çözen ve geliştiren altyapı yatırımlarına ihtiyaç bulunduğunu sözlerine ekledi.

SibelSibel ÇetinsoySoyak, kurumsal stratejisini sürdürülebilirlik üzerine kuruyor

Soyak Yapı Tasarım Takım Lideri Sibel Çetinsoy da kentsel yapılaşma sürecinde Soyak’ta yapılanları genç mühendis adaylarıyla paylaştı. Soyak’ın kurumsal stratejisini sürdürülebilirlik üzerine kurulduğunu belirten Çetinsoy, “Proje geliştirme sürecimizi yönlendiren temel standartlar ve stratejiler bizim için çok büyük önem taşıyor. Soyak olarak 2004 yılında ISO 9001, OHSAS 18001, ISO 14001 sertifikalarını aldık. 2006 yılında Sürdürülebilir Yaşam Raporu’nu çıkardık ve sektörle paylaştık. 2007 yılında Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından verilen 'Ulusal Kalite Başarı Ödülünü' gayrimenkul sektöründen kazanan ilk ve tek firma olduk. İşte tüm bunların ardından da stratejimizi sürdürülebilirlik üzerine kurduk” dedi. Çetinsoy, mega kentler için enerji verimliliği ve yeşil binanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, Soyak olarak geleceğe yaşanabilecek bir dünya bırakmak için çalıştıklarını da sözlerine ekledi.