Plastik Atıklar Havayı da Suyu da Zehirliyor



Çin’in plastik atık ithalatını yasaklamasının ardından Avrupa’nın yeni plastik çöplüğü Türkiye oldu. Plastik atıklar ülkede çok büyük bir çevre sorunu yarattı. Greenpeace’in Adana’da çektiği görüntüler, ithal edilen plastiklerin bir kısmının doğaya atıldığını ya da yakıldığını gözler önüne serdi.

BirGün’de yer alan habere göre; bölgede hayvancılık yapan Mustafa Akar, atıkların yakılması nedeniyle hayvancılık yapmakta zorlandığını, hatta hayvanlarının zehirlendiğini belirterek, “Bu gördükleriniz onda biri, yüzde biri bile değil.” dedi. Bölgede çiftçilik yapan Adem Koç ise “Arazimize pamuk ekiyoruz tozdan kaldıramıyoruz. Buna bir çözüm olması lazım.” diye ekledi.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, plastik atıkların hem doğayı kirlettiğine hem de canlı yaşamına zarar verdiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Tuzla lagünlerine yani Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından birine uzanan bir kanalın kenarında terk edilmiş, atılmış, zaman zaman da yakılan plastiklerin olduğu bir alan burası. Yakılma esnasında çok ciddi toksik zehirli gazlar ortaya çıkıyor. Ciddi anlamda kanserojen maddeler, bunlara maruz kalındığında birçok sağlık problemi ortaya çıkabiliyor. Hat boyunca bu plastik çöplerin hem sucul yaşamı hem karasal yaşamı hem de atmosferi ciddi anlamda kirlettiğini görebiliyoruz. Dereden adeta mikroplastikler akıyor.”

Reklam Goruntulenme Bolumu

Greenpeace Akdeniz Program Direktörü Deniz Bayram ise Türkiye’nin kendi plastik atığı ile baş edemezken plastik atık ithal etmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek acilen bunun yasaklanması gerektiğini ifade etti.

Atık ithalatı 173 kat arttı
Greenpeace Akdeniz’in Eurostat’tan derlediği çarpıcı veriler şöyle: Avrupa’dan plastik çöp almada birinci olduk. Avrupa Birliği ülkelerinden 2019 yılında ithal edilen 14 milyon ton atığın 582 bin 296’sı plastikti. 2019 yılında plastik atık ithalatı en yüksek seviyeye ulaşarak aylık ortalama 48 bin 500 tona yükseldi. Bunun ilk beş sorumlusu İngiltere, İtalya, Belçika, Almanya ve Fransa’dan gelen atıklar. 2004 yılından bugüne plastik atık ithalatımız 173 kat arttı. Bu her gün 213 kamyon dolusu plastiğin ülkemize boşaltılması demek.