Plastik Sektörü Büyürken Makine İhracatı da Artıyor

Türkiye plastik üretiminde bölgesinde ve dünyada önemli oyunculardan biri haline gelirken, plastik üretiminin yapıtaşlarından biri olan plastik makine ithalatı, büyüme ile birlikte artıyor. İthalattaki bu artışa rağmen, Türk üreticiler de boş durmuyor ve dünyanın pek çok ülkesine kendi ürettikleri plastik işleme makinelerini ihraç ediyor. Yılın ilk altı aylık dönemindeki plastik ve kauçuk işleme makineleri ihracatı 54 milyon dolara yükseldi.

Plastik ve kauçuk işleme makinesi ihracatı yapılan ülkeler listesinde Rusya Federasyonu ve komşumuz İran başı çekerken, Karayip denizinde küçük bir ada olan Aruba’ya bile makine ihraç ediyoruz. Plastik ve kauçuk işleme makine ihracatı yaptığımız Rusya ve İran, yüzde 25 ile ihracattan aslan payını alan ülkeler. Türkiye’nin 2008’in ilk yarısında yaptığı 3 bin 897 tonluk makine ihracatının yapıldığı diğer ülkeleri ise Romanya, Fas, Almanya, Ukrayna, Yunanistan, Bulgaristan ve Mısır oluşturuyor.

PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı) Başkanı Selçuk Aksoy, 2008 yılı sonunda Türkiye’nin plastik ve kauçuk işleme makinesi üretiminin 217 milyon dolara, ihracatının ise 109 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi. Aksoy, plastik sektörünün işleme kapasitesindeki artışa paralel olarak her yıl artan oranda makine ve teçhizat yatırımı yaptığını belirtti. PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, 2008 yılında plastik sektörünün 672 milyon dolarlık makine yatırımı yaparak, üretim kapasitesini 5,6 milyon tona yükselteceğini dile getirdi.