Plastik Sektörü İhracatta Hız Kesmiyor



Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), plastik sektörünün ilk yarı ihracat karnesini açıkladı. İKMİB ihracat kayıtlarına göre yapılan değerlendirmeye göre, plastik sektörü 2010 yılının ilk 6 ayında ürün ve hammadde olmak üzere 1 milyar 812 milyon dolarlık ihracat yaptı. Krizin etkisini en yoğun hissettirdiği 2009 yılının aynı dönemine göre plastik sektörü ihracatı yüzde 24 oranında arttı.

Plastik sektörü, en önemli ihracat pazarını oluşturan Avrupa Birliği ülkelerindeki durgunluğu Irak, İran, Rusya ve Libya gibi ülkelere yaptığı ihracata hız vererek aşmaya çalışmış ve bunda da başarılı olmuştu. Geçtiğimiz yıl sektörün direkt olarak ve otomotiv, beyaz eşya, elektrik-elektronik gibi sektörler aracılığıyla yaptığı dolaylı ihracat 8,1 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Plastik sektörü firmaları, yılın ilk yarısında elde ettikleri ihracat başarısıyla 2010’da krizin yaralarının sarılacağı mesajını verdiler.

Plastik sektörünün, Türkiye’nin önemli ihracat kalemleri arasında yer alan kimya sektörü ihracatındaki liderliği, 2010’un ilk yarısında da değişmedi. Yılın ilk 6 aylık döneminde, kimya sektörü ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 43 gibi rekor bir artışla 5.9 milyar dolara yükseldi. Kullanım alanları artan ve ambalaj başta olmak üzere pek çok sektörde kilit malzeme haline gelen plastik, ilk yarıda Türkiye’nin kimya ihracatından yüzde 31 pay alarak liderlik koltuğunda oturmayı sürdürdü.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, ilk yarıdaki ihracat rakamlarını değerlendirirken, yüzde 24’lük artışın önemli olduğunu, sektörün direkt ihracatından çok daha fazla oranda dolaylı ihracatı da hesaba katıldığında, bu sonucun plastik sektörünün 2010 yılında ivme kazandığının bir göstergesi olarak kabul edilebileceğini söyledi. Plastiğin inşaat, otomotiv, beyaz eşya, ambalaj gibi pek çok sektörde kullanıldığının altını çizen Selçuk Aksoy, plastik sektörünün 2010 yılı sonunda 4 milyar doları direkt olmak üzere toplam 9 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşacağını tahmin ettiklerini kaydetti.