Plastikler de Çevreci Oluyor



Türkiye’de, hem çevre, hem de insan sağlığı için doğada yüzde 100 çözünen poşetlerin kullanılmaya başlanmasıyla, doğa dostu ürünlerin çeşitliliği de artıyor. Alışverişin yanısıra çöp poşeti, tıbbi atık torbaları, pipet, galoş, köpük tabaklar, plastik çatal-bıçaklar artık doğada tamamen çözünebiliyor. Bioçözünür ürünlerin ham maddesi olan polimeri Kanada’dan getirip, Türkiye’nin önde gelen üreticilerini lisanslandırarak ürün haline dönüştüren Triosel şirketinin Genel Müdürü Reşat Yüksel Macit, sanılanın aksine bu ürünlerin maliyetinin diğerlerine oranla çok pahalı olmadığını söyledi.

Çözünür poşetler

Açık ve kapalı her ortamda okside olarak çözünebilen oxo-bio-çözünür poşetlerin, doğada parçalanma sürecini takiben, ekolojik dengeyi bozmadan ve zararlı herhangi bir kalıntı bırakmaksızın karbondioksit ve suya dönüştüğüne dikkat çeken Macit, “Bu teknoloji gelişmiş ülkelerde kabul gören bir uygulama. Yenilikçi bir teknoloji ile üretilen poşetler, Türkiye’de bu alanda yeni bir dönemin başlangıcı ve çevre bilinci yüksek müşterilerimizin de ilgi odağı olacak” dedi.

Belediyeler alıyor

Bu tür ürünlerin pazar payının yüzde 5’i geçmediğini belirten Macit, belediyelere, kamu kurumlarına ve özel sektöre yapılan tanıtımlardan çok olumlu tepkiler aldıklarını söyledi. Macit, “Ürünlerimiz üretildikten 24 ay sonra doğada çözünerek yok olup, hiçbir kirlilik yaratmıyor. Belediyeler, oteller, restoranlar çöp torbalarını tercih ederken, sağlık sektörü bio galoşlarımıza yoğun ilgi gösteriyor. Ayrıca bazı belediyelerden fidan torbaları talebi de alıyoruz” dedi.

Kanada öncü oldu

Oxo-bio teknolojisinin dünyadaki öncüsü ve en büyük üreticisi ise Kanadalı EPI firması. EPI’nin Türkiye’deki temsilcisi Triosel poşet üreticilerini lisanslı hale getirerek artan taleplere cevap verilmesi konusunda önemli bir görev üstleniyor. EPI lisansına sahip olmak aynı zamanda Avrupalı bazı ülkelerde zorunlu hale gelen Oxo-bio çözünür poşetlere olan talebin artması nedeniyle ile ihracatlarını artırma imkanı kazandırıyor.