Plaza Çalışanları Lüks Konuta Hücum Ediyor



İstanbul'un gökdelenler semti Maslak'ta lüks konutlar yok satıyor. Plaza çalışanları yoğun trafiğe katılmamak için bölgedeki konutlara hücum ediyor.

İstanbul'un gökdelenler semti Maslak, çok değil 20 yıllık bir gelişmenin en canlı örneğini veriyor. 1980'li yılların ortalarında ünlü işkadını Sıdıka Atalay, Maslak'ta Mövenpick Oteli yaptırdığında birçok kişi için orası dağın başıydı. Oysa şimdi plaza insanlarının yaşam alanı ve İstanbul'un merkezi. Arka arkaya yükselen gökdelenlerden sonra, son yıllarda bu plazalarda çalışan insanlara yönelik konut projeleri gündeme gelmeye başladı.

Üst gelir grubuna hitap eden konutların yok sattığı Maslak'ta bugünlerde iki ünlü proje Mashattan ve Park İstinye yükselmeye başladı bile. Maslak'taki emlakçıların söylediğine göre 400 konutluk İstinye Park Projesi'ne öyle yoğun talep oldu ki, birçok kişi elinde parası olduğu halde buradan ev alamadı. 2007 Nisan ayında kapılarını açacak İstinye Park ve 2008'de tamamlanacak Mashattan projesi ile İstanbul'un en yüksek binası olacak olan Diamond of İstanbul'la Maslak'ın çehresinin daha da değişeceği bir gerçek.

Bu kadar çok gökdelen ve iş merkezi olunca, işine yakın oturmak isteyen insanların da olması Maslak'ta mevcut konut kiralarına ve satılıklara da önemli ölçüde yansıyor. Darüşşafaka çevresindeki Seba Evleri ve Mesa'nın Masslak Evleri en fazla ilgi görenler arasında. Emlakçılara göre, burada satılık konutların fiyatı 400 bin dolara kadar çıkabiliyor. Kiralar ise 1.5, 2 bin YTL arasında değişiyor. Maslak'ta genelde konut kiralarında 800 YTL taban olmuş durumda.

Konutların yoğun olarak bulunduğu Gazeteciler Sitesi de Maslak'ın popüler mekanlarından. Emlakçılar, kredilerde vadelerin uzamasıyla birlikte bu bölgede yaşayan insanların kira vermek yerine ev sahibi olmayı tercih etmeleri ile son aylarda yoğun bir hareket yaşandığını belirterek, "Daha önce 120 metrekare bir daire 100 bin dolarken şimdi 180 bin dolara fırladı" diyor.

Konut sıkıntısı yaşanıyor
Turyap Emlak'tan Muazzez Ertunç Maslak'ta bu nedenle satılık konut sıkıntısının yaşandığına işaret ederek, özellikle üst gelir düzeyine hitap eden konutların hemen tükendiğini belirtiyor. Bu arada, Ayazağa'na inildikçe satılık ve kiralıklarda fiyatların gerilediği görülüyor.

Plazaları, yeni alışveriş merkezleri ve konut projeleri ile yoğun bir hareketin yaşandığı Maslak'ın en büyük problemi ise trafik. Söz konusu projelerin bitmesi ile bu sorunun daha da büyümesinden korkuluyor. Plazaları ile ünlü Maslak'ta ofislerin kiralık metrekare fiyatları 8 ile 15 dolar arasında değişiyor. Satılıklarda ise bu rakam 2 bin ile 4 bin dolar arasında gidip geliyor. Maslak'ta özellikle plaza kiralama ve satılışı ile uğraşan Sinan Kömürlü, yer bulmanın en zor olduğu bina olarak Park Plaza'yı gösteriyor.

Maslak'ın plazaları

Plaza ismi Kat sayısı

Diamond of İstanbul 56
Sun Plaza 38
Beybi GIZ Plaza 34
Maslak Towers 1 33
Maslak Towers 10 33
Maslak Towers 2 33
Maslak Towers 3 33
Maslak Towers 4 33
Maslak Towers 5 33
Maslak Towers 6 33
Maslak Towers 7 33
Maslak Towers 8 33
Maslak Towers 9 33
Maslak GIZ Plaza 28
Polaris Plaza 28
Bank Ekspres Tower 27
Spring GIZ Plaza 27
Iz Giz Plaza 24
Maslak Park Plaza 27
GIZ 2000 Plaza 24
AI Office Building 23
Maslak Business Center 22
Güney Plaza 21
Dizayn Tower 20
USO Center 20
Nurol Plaza 20
Balkaner Plaza 20
Cengiz Tower 20
Garanti Plaza 18
Ayazağa Trade Center 18
Maslak Plaza 16
POAŞ Headquarters 15
Özen Businees Center II 14