Polat Enerji ve Demirer Enerji'den Rüzgar Enerjisi Santrali



Foto: Ramazan Demir (AA)

Polat Enerji ve Demirer Enerji, 75 milyon Avroluk yatırımla Balıkesir'in Kepsut ilçesinde ''Poyraz Rüzgar Enerjisi Santrali'' kuracak. Santral projesinin tanıtımı, Polat Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ve Demirer Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Erol Demirer'in katılımıyla Balıkesir Asya Termal Otel'de gerçekleştirildi. Adnan Polat, burada yaptığı konuşmada, rüzgar enerjisinin yerli ve sürdürülebilir bir kaynak olması nedeniyle enerjide dışa bağımlılığın önlenmesi için önemli olduğunu vurguladı.
    
Polat, 2010 yılı sonu itibariyle dünyadaki rüzgar enerjisi gücünün 194 bin megavata (MW) ulaştığını, bu gücün bölgelere dağılımında Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika ülkelerinin ilk üç sırayı paylaştığını kaydederek, Çin'in geçen yıl gerçekleştirdiği yatırımlarla dünyanın en büyük Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurulu gücüne ulaştığına dikkati çekti. Rüzgar potansiyeli açısından Türkiye'nin dünyadaki en şanslı ülkeler arasında bulunduğuna işaret eden Polat, ''Türkiye'nin karada ve denizlerdeki rüzgar enerjisi potansiyeli 48 bin megawat. Ülkemizde rüzgar enerjisi alanında son yıllardaki gelişmeler sevindirici olsa da gerçekleşen RES kurulu gücümüze baktığımızda henüz 1300 MW ulaşabildiğimizi görüyoruz. Bu açıdan önümüzde aşmamız gereken daha çok yol var'' dedi. Polat, hızla kentleşen, güçlü ekonomik büyüme gösteren Türkiye'nin dünyadaki en önemli enerji pazarlarından biri konumunda olduğunu belirterek, enerji politikasının belirlenmesinde en önemli konunun öngörülebilirlik ve sürdürülebilirlik olduğunu söyledi. Polat, şunları belirtti:
    
''Sürdürülebilirlik kavramı eskiden olduğu gibi artık sadece arz güvenliğini değil çevre güvenliğini de içinde barındırıyor. Öngörülebilir ve sürdürülebilir bir enerji politikası oluşturabilmek için yerli ve yenilebilir enerji kaynakları en etkin şekilde kullanılmalı. Türkiye şu anda enerji ithalatçısı konumundadır. Ülkemiz enerji tüketiminin yüzde 70'inden fazlası ithalat ile karşılaşmaktadır ve bu durum mevcut cari açığımızın en büyük nedenidir. Yenilebilir enerji kaynakları başta olmak üzere tüm yerli kaynak potansiyelimizi kullanmamız şarttır.''
    
''Nükleer enerjinin önemini biliyoruz, ancak...''
    
Nükleer enerjinin ucuz ve ekonomik olması nedeniyle Türkiye'nin enerji güvenliği açısından büyük önem taşıdığına değinen Polat, Japonya'da deprem sonrasında dünyanın en güvenli nükleer santralleri arasında gösterilen Fukuşima Nükleer Santrali'nde meydana gelen sızıntıya dikkati çekti. Polat, bu enerji kaynağını geliştirirken risklerin dikkatli şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Polat Enerji olarak nükleer enerjinin ülkemiz için önemini biliyor, ancak bu konuda planlamanın iyi yapılması gerektiğini ifade ediyoruz. Bu tür enerji kaynaklarının geliştirilmesinin yanı sıra ülkemizin temiz, çevreci ve sürdürülebilir yenilenebilir enerji potansiyelinin sonuna kadar kullanılması bu nedenle büyük önem arz ediyor'' diye konuştu. Avrupa Birliği'nin 2050 yılı için yüzde yüz yenilenebilir enerji vizyonunu tartıştığını hatırlatan Adnan Polat, bu gerçeklerin ışığında Türkiye'nin de rüzgar enerjisi için büyük hedefler ortaya koyduğunu ifade etti.
    
Rüzgar enerjisinde üretim hedefi
    
Polat, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının hazırladığı ''Elektrik Enerjisi Piyasası ve Arz Güvenliği Stratejisi Belgesi''ne göre, yenilenebilir enerjide temel hedefin, elektrik enerjisi üretimi içindeki payının 2023 yılında en az yüzde 30 olarak belirlendiğini hatırlattı. Polat, şöyle devam etti:
    
''Bu hedef doğrultusunda rüzgar enerjisi kurulu gücümüzün 2023 yılına kadar 20 bin MW olması hedeflendi. 2023 yılına kadar Türkiye'de 20 bin MW rüzgar kurulu gücüne ulaşılması durumunda ulusal enerji talebinin yaklaşık yüzde 20-25'i karşılanırken, 26 milyon ton CO2 emisyonu da önlenebilecek. Ayrıca bu kurulu güce ulaşılabilmesi için 240 bin kişilik istihdama ihtiyaç olacak. Diğer tüm doğal kaynaklarımız gibi, rüzgar enerjisi de ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmanın bir parçası olarak değerlendirilmeli, tüm potansiyelin gerçekleştirilmesi milli enerji politikamızın kritik kilometre taşlarından birisi olmalıdır. Bu hedefe ulaşabilmek için yapılması gereken en önemli iş, ülkemizdeki rüzgar enerji yatırımlarını hazlandırmak noktasında gerekli tedbirleri almaktır. Rüzgar enerjisi, yatırım maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle tüm dünyada devlet tarafından verilen teşviklerle desteklenmektedir. Rüzgar enerjisi yatırım süreci tamamlandıktan sonra elektrik fiyatlarını ucuzlatıcı etkiye sahiptir.''

Rüzgar enerjisi yatırımlarına, yeterli alım garantisi verilmesi gerektiğini ifade eden Polat, ayrıca bu konuda doğrudan ve dolaylı teşvik mekanizmalarının devreye sokulmasını istedi.
    
75 milyon avroluk yatırım
    
Polat, 2000 yılında kurulan şirketlerinin, uluslararası yenilenebilir enerji sektörünün en büyük şirketlerinden biri konumundaki EDF-EN'in yanı sıra, Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanında en eski firması olan Demirer enerji ile de Türkiye'nin en büyük ortaklıklarını kurduklarını kaydetti. İki şirketin tek başına sahip bulundukları santraller dışında kurdukları iştiraklerle 214 MW gücünde 6 rüzgar enerjisi santraline sahip olduğunu belirten Polat, bunlardan birinin Türkiye'nin en rüzgarlı şehirlerinden biri durumundaki Balıkesir'e ''Poyraz Rüzgar Enerji Santrali'' adı altında yapılacağını bildirdi. Polat, Balıkesir'deki yatırımla ilgili şu bilgileri verdi:
    
''Kepsut ilçesinde yapımına başlanan santral tamamlandığında 28 adet rüzgar türbiniyle 54,9 MW kurulu güce sahip olacak. 2011 sonunda üretime geçirilmesi hedeflenen Poyraz RES, yaklaşık 75 milyon Avro yatırım bedeliyle Polat-Demirer ortaklığının en büyük kurulu güce sahip olan santralidir. Poyraz RES tamamlandığında yılda 150 milyon kilovatsaat elektrik üretecek ve 75 bin kişinin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Santralimiz yılda toplam 95 bin 250 ton karbondioksit azaltımı gerçekleştirecektir.''

Toplantıya, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan ve Belediye Başkanı İsmail Ok ile Kepsut Kaymakamı Serkan Şeker ve Belediye Başkanı İsmail Cankul da katıldı.