Polonya'da 'Tema Parkı' Tartışması



Polonya'da Hitler'in sığınağına yapılması planlanan tema park için bölge yetkilisi Sebastian Trapik, "tarihi gerçekliklere saygı adına", bölgenin korunması için bugüne kadar "azami çabanın gösterildiğini" söyledi. Ancak bu yenileme planına karşı çıkanlar, amatörce bir canlandırma faaliyeti ile alanın "Disneyland"a dönebileceği endişesini dile getiriyor.

Alana neler yapılması planlanıyor?
Hitler turizmi için bölgeye bir otel ve restorantın yanında araç parkı da yapılacak. BBC News'ten Laurence Peter'in haberine göre; hali hazırda, çoğu Alman ve Polonyalı olan 300 bin turist, 4 dolar karşılığında burayı ziyaret ediyor. Ancak yenileme planlarına dahil olan "canlandırma figürleri" gibi ayrıntılar tartışma yaratıyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Polonyalı bir tarihçi olan Profesör Pawel Machcewicz, Nazi üniformalı aktörlerin alanda bulunması düşüncesi için "delilik" tabirini kullanıyor. Machcewicz, "Savaşın yaraları bir uyarı, bir ders olarak korunmalı" diyor.

Nazi diktatörü, 1941-1944 yılları arasında kaldığı gizli sığınakta toplam 850 gün geçirdi. Sık bir ormanlık alana gizlenmiş olan ve bataklıklar ve göller ile çevrili olan, Kurt İni isimli sığınak Srokowo Ormanlar Bölgesi'nde yer alıyor. Çevresinde oluşturulan insani ve yapısal kalkana karşın 20 Temmuz 1944 günü Hitler burada ölümle burun buruna geldi. Ancak o patlamadan Adolf Hitler sağ kurtuldu.  Sebastian Trapik, bu suikast girişimi ile ilgili gerçek boyutlarda bir canlandırmanın da alanda olacağını belirtiyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.