Ponza Yasağı Irak’ta Üretimi Zora Soktu



Bims blok üretiminde hammadde olarak kullanılan ponza taşının kaçak akaryakıtın önüne geçmek için ihracatının yasaklanması, Irak’taki Türk inşaat sektörünü de zora soktu. Bims üretiminde kullanılan ponza taşını Bitlis’ten Irak’a taşıyan üreticiler ihracat yasağıyla üretimi de azalttı. “Ponza taşı bitmek üzere” diyen Ava Bims Block Yönetim Kurulu Başkanı Vasfi Karabay, “Ponza taşı bitince üretim duracak. Anlaşma yaptığımız 15 Türk inşaat firması da zora girecek” dedi.

Mazotu yolda yakıyoruz

Tonu 3 dolara aldığı ponzayı Irak’a götüren kadar fiyatın 50 dolara çıktığına dikkat çeken Vasfi Karabay, şu bilgileri verdi: “Akaryakıt kaçakçılığının önüne geçilmek istenirken, üretimimiz ağır darbe yedi. Biz bu taşı Bitlis’in Ahlat ilçesindeki ponza ocaklarından alıp Irak’a taşıyoruz. Aradaki mesafe gidiş dönüş 1100 kilometre. Zaten devletin tanıdığı mazot hakkını yolda yakıyoruz. Yani akaryakıt kaçakçılığı yapmamız mümkün değil. Ahlat’tan ponzayı alacak nakliyeciyi de zor buluyoruz. Çünkü buradaki kış şartları çok ağır oluyor.”

2003 yılında Bitlis’te Nemrut Bims A.Ş.’yi kurduğunu söyleyen Vasfi Karabay, bims blok üretiminde 7 yılda yaşadıklarını şöyle anlattı: “Dünyanın en iyi teknolojisini getirip, Bitlis Tatvan’da fabrika kurdum. Ponza taşından iç izolasyonlu bims blok üretiyorduk. Günlük kapasitemiz 70 bin adet civarındaydı. Hem hammadde buradaydı hem de bu bölge için istihdam sağlıyorduk. Ancak bölgenin kış şartları ve sezonun kısa oluşu nedeniyle ürettiğimiz malzemeyi o bölgede tüketemedik. Yeni pazar aradık ve 2005 yılında Irak’a ihracata başladık.”

Irak’ta üretime başladı

İhracat sırasında ciddi fireler verdiklerine dikkat çeken Vasfi Karabay, Irak’a girişini şöyle özetledi: “Habur’dan ihracat zor oluyordu. Ürünlerimiz ciddi fire veriyordu. Daha sonra Irak hükümeti de yerel üreticileri korumak adına bims blok ithalatında ton başına 15 dolar gümrük koydu. Biz de Irak’ta araştırma yaptık ve tesisimizi oraya götürüp kurma kararı aldık. 2007 yılında 10 milyon dolar yatırım yaptık.”

Üretimin yüzde 90’ı Türk şirketlerine gidiyor

IRAK’taki üretimin yüzde 90’ını bölgede faaliyet gösteren Türk inşaat şirketlerine verdiklerini anlatan Vasfi Karabay, “2010’un başına kadar sadece faaliyet gösterdiğimiz Kuzey Irak bölgesine üretim yapıyorduk. Daha sonra üretimimizi tüm Irak’a satmaya başladık. Kerkük, Basra gibi yerlere de satışlarımız oldu. Bir çok Türk firmasıyla çalışıyoruz. Şuan fabrikamızdaki ponza taşı azalmaya başladı. İhracat yapabilmek için her yere başvurdum. Bu konuda bazı düzenlemeler yapılabilir” dedi.