"PORT İZMİR 2" Uluslararası Çağdaş Sanat Trienali



İlki 2007 tarihinde İzmir Fransız Kültür Merkezi ve K2 Güncel Sanat Merkezi’nin kurumsal çerçevesinde yer almış olan çağdaş sanat trienalinin ikincisi “PORT İZMİR 2”, 29 Eylül – 30 Kasım 2010 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Sergi yapımcılığını Düsseldorf’ta çalışan sanat tarihçisi Necmi Sönmez’in üstlendiği etkinliğin teması ise “Sessizlik _Fırtına” olacak.

Öngörülen sergi etkinliği, güncel sanat ile toplum arasında etkin bir diyalog yaratarak, İzmir’de sanatın üretilmesi kadar tartışılması ve güncel hayata dönüştürülmesini de hedefliyor. Bu noktadan hareketle davet edilecek sanatçıların seçimi, sergileme alanlarının belirlenmesi ve yan etkinliklerin programlanması, ana hedefe uygun olarak gerçekleştiriliyor.

İzmir’in eski çağlardan beri etkin bir Akdeniz liman kenti olması nedeniyle, ülkeler ve kıtalar arasındaki kültürel diyaloga destek olan sosyal yapısının, planlanan etkinlikte yön gösterici olacağı düşünülüyor.

Sergi başlığı hakkında yapılan açıklama şöyle:

“Serginin ismi, SESSİZLİK_FIRTINA, İzmir ’de yaratıcı alanda duyumsanan bilinçli geri durmanın yarattığı ‘sessizlik’ ve sakin olma olgusuna gönderme yapıyor. Ancak ilk bakışta duyumsanan sessizlik olumsuz bir öge değil. Çünkü bu kentin coğrafi ve sosyal yapısından kaynaklanan özellikler, bir şekilde sanatçılar ve sanat hayatı üzerinde de farklı bir atmosfer oluşturuyor.

“Sergi işte bu ‘sessizlik’ noktasından yola çıkarak, bunun arkasında, etrafında birkaç adım ilerisinde olabileceklere gönderme yapmayı hedefliyor. Bu bağlamda ‘fırtına’, elbette çıkması beklenilen, hatta öngörülen mecazlı bir olgu. Sessizlik de, o potansiyel duyumsatıyor.”

Austro-Türk Tütün Deposu'nun ana sergi mekanı olarak kullanılacağı etkinlikte, Fransız Kültür Merkezi Tiyatro Salonu da paralel etkinliklere ev sahipliği yapacak. "Port İzmir 2" Uluslararası Çağdaş Sanat Trienali'nin açılışı ise, yine İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde 15:00 - 18:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek "İzmir’in Havası, Suyu, Rüzgârı" başlıklı etkinlik ile yapılacak. Açılış programı, Austro-Türk Tütün Deposu'nda devam edecek.

Necmi Sönmez Hakkında

Necmi Sönmez (1968, Istanbul), Mainz, Paris, Newcastle ve Frankfurt Üniversitelerinde Sanat Tarihi, Bizans Sanat Tarihi, Klasik Arkeoloji eğitimi aldı. Sanat tarihi doktorasını Frankfurt J. W. Goethe Üniversitesi’nde 2000’de tamamladı. Türkiye, Fransa, Almanya ve Hollanda’da genç sanatçıların katıldığı sergiler organize etti. (1989-2000) Museum Folkwang Essen’de Çağdaş Sanat Bölümünü yönetti (2001-2006). Kunstverein Arnsberg’in sanatsal direktörü olarak çalıştı (2006-2008). Halen FRAC Franche-Comté’de (program danışmanı) ve Kunstmuseum Bochum’da (misafir sergi yapımcısı) olarak çalışmalarını Düsseldorf'ta sürdürüyor. Resim eleştirileri 1986’dan beri düzenli olarak Cumhuriyet, Milliyet Sanat, Gergedan, Argos, Arredamento-Mimarlik, Sanat Dünyamız, Virgül, Radikal’de yayınlandı. 1990’dan itibaren Neue Bildende Kunst, Kunstzeitung’ta düzenli olarak resim eleştirileri yayınladı.

Yayımladığı kitaplardan bazıları: Klaus Jürgen-Fischer, Kunstspektakel - Kunstdebakel. Kunstkritisches Tagebuch, Salon Verlag, Köln 2001 Sanat Hayatı İçerir mi? Sergi Eleştirileri 1987-2000, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2006 Walter Benjamin – Romantizm’de Sanat Eleştirisi Kavramı, Ali Artun 60 Yaşında, İstanbul 2008.

Trienal hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız.