Posco Projesinde İmzalar Atıldı



POSCO’nun 350 milyon ABD doları tutarındaki yassı paslanmaz çelik haddeleme tesisi projesi, Kibar Holding ve Daewoo ortaklığı ile hayata geçiyor. Proje ortaklığına ilişkin imzalar POSCO Paslanmaz ve Özel Çelikler Bölümü Başkanı Chang Kwan Oh, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Daewoo International Başkan Yardımcısı Yang Yeon Hwang ve Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı ve Yatırım Tanıtım Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Hüseyin Aslan tarafından, 6 Ocak 2010 tarihinde Kocaeli Emexotel (Grand Yükseliş Otel)’de düzenlenen törenle atıldı. Törende Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kore Büyükelçisi Jae Hyun Bae, devlet protokolü temsilcileri ve iş çevreleri hazır bulundu.
 
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, imza töreni sırasında gerçekleştirdiği konuşmada, “Türkiye’nin paslanmaz çelik üretimi, yıllık 300.000 mt’u bulan yerel tüketimi karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Yıllık 200.000 mt’luk üretim kapasiteyle kurulacak yeni tesis, 350 milyon ABD dolarına mal olacak ve 1.000 kişiye istihdam olanağı sağlayacak. İhtiyaca göre tesiste kapasite artırımına gidilecek. Yatırımın bu yıl başlaması ve 2013 yılında tamamlanması öngörülüyor. Tesisin planlanan sürede tamamlanması ve belirlenen tarihte hizmete girmesi için, tüm yetkililerin ve yörenin desteğine ihtiyacımız var. Bu desteğin esirgenmeyeceğine inanıyorum” dedi.
 
Kibar Holding ile yapılan ortak girişimden duyduğu memnuniyeti ifade eden Daewoo International Başkan Yardımcısı Yang Yeon Hwang, imza töreninde yaptığı konuşmada tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte sevkiyatların herhangi bir gecikme yaşanmadan gerçekleştirilmesi ve operasyonların aksamaması için tüm gayretleriyle çalışacaklarının altını çizdi.
 
POSCO Paslanmaz ve Özel Çelikler Bölümü Başkanı Chang Kwan  Oh da Türkiye’nin kendileri için stratejik öneme sahip bir ülke olduğunu belirterek, “Türkiye’de paslanmaz çelik fabrikasını kurarak güçlü bir üretim ve satış üssü oluşturmak istiyoruz. Yakın gelecekte paslanmaz çelik piyasasında söz sahibi olacağız” şeklinde konuştu.
 
Gerçekleşecek yatırımın sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda BDT, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinin de artan talebini karşılayacak derecede önemli olduğunu belirten Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı ve Yatırım Tanıtım Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Hüseyin Aslan, projeden Ajans olarak büyük heyecan duyduklarını ifade etti.
 
350 milyon ABD doları değerinde ve “greenfield” olarak tabir edilen sıfırdan yatırımla Kocaeli’nde Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisi, ilk etapta doğrudan ve dolaylı olarak 1.000 kişiye istihdam olanağı sağlayacak. 2011 yılının ilk yarısında temeli atılacak tesiste yıllık 200.000 mt’luk üretim gerçekleştirilecek.