''Posco'nun Genel Bütçenin Yüzde 6'sını Çevre Yatırımlarına Ayırmaktayız''



Güney Kore merkezli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), Kibar Holding ve Daewoo International'ın ortaklaşa İzmit'teki Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesinde kuracağı yassı paslanmaz çelik üretim tesisinin kamuoyuna tanıtılması amacıyla Güney Kore'nin Pusan şehrine götürülen Türk gazetecilere Posco'nun tesisleri gezdirildi.

Yaklaşık 9 bin kişinin çalıştığı tesiste hava ve çevre kirliliğinin engellenmesi için yapılan çalışmaların da anlatıldığı gezide, gazetecilere birçok ülkede yatırımları bulunan dünyanın önde gelen çelik firması Posco hakkında genel bilgi de verildi.

Kim, gezinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli'ye kurulacak soğuk haddeleme tesisinin çelik üretiminin en temiz ve çevreye en az etkisi olan bölüm olduğunu söyledi.

Havayı ve çevreyi kirletmemek için çok çaba sarf ettiklerini ifade eden Kim, şöyle devam etti:

''Kuracağımız, tesisten dolayı hava kirliliği olmuyor ancak kullandığımız doğalgazı bacadan atarken havayı kirletmemek için gayret ediyoruz. Bunun için de denoks ve azot giderme sistemleri var. Bu birçok paslanmaz çelik tesisinde bunu göremeyebilirsiniz. Ama bu Posco'nun standart bir uygulamasıdır. Bunun daha gelişmiş teknolojide olanını Türkiye'de uygulayacağız. Özellikle kükürt giderme sistemi suyla çalışmakta ve asıl kaynağı su olmakta. Dolayısıyla suyun da temiz olması gerekir. Bizim kullandığımız sisteme de içme suyu kalitesinde su gelmesi gerekir. Daha sonra bu sistem kullanılarak bacadan çıkan doğalgaz dumanının kükürt miktarını düşürüyoruz.''

Posco'nun hava ve çevre konusundaki standartlarının Avrupa, Güney Kore ve Türkiye standartlarından çok daha mükemmel olduğunu dile getiren Kim, şöyle devam etti:

''Ara değerlerimiz yönetmeliklerle belirlenen değerlerin yaklaşık 10 kat altında. Özellikle azot ve kükürt giderme sisteminde Kocaeli'deki tesiste en son teknolojiyi kullanacağız. Otomatik sistem olacak. Şu anda Güney Kore'de kullanılan sistemden daha gelişmişini kullanacağız. Biz bu tecrübeye sahibiz. Aldığımız suyu arıttıktan sonra kullanacağız. Sistemde de en son kullandığımız suyun ne kadar temiz olduğunu göstermek için buralarda balık yetiştiriyoruz. Türkiye'deki tesiste de yetiştireceğiz. Biz orada da insanlar tarafından yenilebilecek balıklar yetiştireceğiz. Bunu burada herkes biliyor. Türkiye'de de halka bunu göstereceğiz.''

Özellikle sistemde kullanılan temizleyicilerin sistemin içinden suyla atık olarak geldiğini ve son aşamada arıtıldığını ifade eden Kim, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu kimyasal, biyolojik ve fiziksel olmak üzere 3 değişik aşamadan geçiriliyor. Oksijen ve azot zenginleştirme, oksijen alma gibi birçok işlem yapılacak. Çünkü paslanmaz çelikte kullanılacak suyun içme suyu ayarında olması gerekir. Başka türlü kalite elde edemezsiniz. Biz burada sadece Kore standartlarını uyguluyoruz. Ancak bizim tesislerimizde standartlardan çok daha kaliteli sonuçlar elde ediyoruz. Örneğin herhangi bir şeye Kore standardı 300 derken biz o şeyi 20'ye, 30'a kadar düşürüyoruz. Bizim amacımız bunu sıfır noktasına taşımaktır. Biz Türkiye'de Kore standartlarının daha iyisini yapacağız. Türkiye'de havaya salınan maddeler konusunda standartların Kore standartlarından daha üzerinde olduğunu gördük. Kocaeli'de kuracağımız tesiste çevre duyarlılığı açısından Avrupa ve Türkiye standartlarından çok daha mükemmel şekilde çalışacağımızı taahhüt ediyoruz. Bundan herkes emin olsun.''

Tesiste 2 milyon ağaç

Sadece Pusan şehrindeki tesislerinin çevresinde 2 milyon ağaç bulunduğuna dikkati çeken Kim, ''Yatırım yaptığımız alanların yüzde 30'unu çevreyi korumak için yeşil alana dönüştürüyoruz. Posco olarak toplumdan kazandıklarımızı onlara geri ödemek zorunda olduğumuza inanıyoruz. Posco'nun genel bütçenin yüzde 6'sını çevre yatırımlarına, Ar-Ge birimi bütçesinin ise yüzde 3,5?ini ise çevre araştırmalarına ayırmaktayız'' şeklinde konuştu.

Kibar Holding Proje Yöneticisi Mehmet Aydın ise kuracakları tesiste çevre ve hava kirliliğinin engellemesi konusunda en son teknolojinin kullanılacağını söyledi.

Tesisle birlikte çevre konusunda ve çelik sanayide dünyadaki en son ve en gelişmiş teknolojiyi Türkiye'ye getireceklerini ifade eden Aydın, ''Bu tesis Türkiye için büyük bir kazanç olacaktır. Faaliyete geçtiğinde tesisimiz sektöre de yenilikler kazandıracaktır '' dedi.