Prag Ulusal Kütüphanesi Uluslararası Tasarım Yarışması Sonuçlandı

Mayıs 2006 tarihinde iki aşamalı olarak açılan ve Prag kentinde uygulanması düşünülen UIA destekli Çekoslovakya Ulusal Kütüphanesi Yarışması sonuçlandı. Letna bölgesinde 50 000m2’lik alana yayılması düşünülen kütüphane binası hem modern koleksiyon, hem de ulusal kütüphane hizmetlerini içinde barındıracak olan binanın tasarımı için başvuruda bulunan 355 proje arasından 8 proje ikinci etap için seçildi.

27-28 Şubat tarihlerinde ikinci defa toplanan ve Eva Jiricná (mimar, İngiltere), Zaha Hadid (mimar, İngiltere), Irene Wiese-von Ofen (mimar, UNESCO Temsilcisi, Almanya), José Grinberg (mimar, Meksika), Petr F. Bilek (miamr, Çekoslavakya), John Eisler (mimar, İngiltere, ABD), Tony McLaughlin, (inşaat mühendisi, İngiltere), Jan Knezicek (Prag kenti kültürel miras yöneticisi, Çekoslovakya), Vlastimil Jezek (Çekoslovakya, Bohdana Stoklasová Ulusal Kütüphanesi ve Çekoslovakya Ulusal Kütüphanesi Koleksiyonu Yöneticisi)’in yer aldığı jüri değerlendirmesi sonucunda Jan Kaplicky liderliğinde “Future Systems” tarafından sunulan proje birincilik ödülüne değer görüldü. Yaklaşık 10 milyon adet koleksiyonun yer alacağı yeni kütüphane binasının 2010 tarihinde hizmete açılması bekleniyor. Yarışmaya teslim edilen 355 eser ise Prag’daki Klementinum Galerisi’nde 29 Mart-31 Mayıs 2007 tarihine kadar sergilenecek.



Ödüller:



1.Ödül: Future Systems: Jan Kaplicky, Volkan Alkanoglu, Maria Jose Castrillo, Misha Kitlerova,

Filippo Previtali et Georg Roetzi (İngiltere)










2.Ödül: Kevin Carmody, Andy Groarke (İngiltere)












3.Ödül: HSH architekti: Petr Burian, Petr Hajek, Tomas Hradecny, Jan Sepka (Çekoslovakya)











Mansiyonlar:

· .MVMarchitekt + Starkearchitektur: Michael Viktor Miller, Sonja Starke, Inga Bolik, André Omar, Kordula Weisser (Almanya)

· Dagmar Richter (Almanya)

· Barbara Holzer & Tristan Kobler (İsviçre)



Bilgi İçin:


www.nkp.cz/competition_library/ENinfo.htm