Prangalı İzmir



İzmir Valiliği’nin 2005-2010 döneminde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan 92 imar kararı iptali davasından 38’i Vali Cahit Kıraç döneminde açıldı.

İzmir’de Valilik tarafından Büyükşehir Belediye Meclisi kararlarının iptali için açılan davalar kent gündeminde tartışma yarattı. Bunla da kalmadı, CHP İzmir milletvekili Ahmet Ersin’in dava sayısının fazla olması nedenlerini İçişleri Bakanı’na önergeyle sormasıyla TBMM’ye taşındı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir’e İzmir ziyaretinde “Büyükşehir hep yanlış mı yapıyor? İstanbul’da 2, Konya’da 3 dava, Kayseri ve Ankara’da hiç dava yok” sözleriyle yakındı. Ancak bu sözler basında ve kamuoyunda, “Belediye ile Valilik arasında kavga mı var?” tartışması başlatınca her iki taraf da konunun bu yöne çekilmesinden rahatsızlığını dilegetirdi. Bu aşamada Valilik ve Belediye yetkilileri dava konusu dosyalar hakkında bilgi esteyen gazetecilere olumlu yanıt vermedi. DHA’nın yaptığı incelemede dava sayısını arttıran en büyük nedenin 2005-2007 döneminde 43 ilçe ve belde belediyelerle yapılan hizmet devri yetkisi davası ile ilçe belediyelerin TEDAŞ’ın elektrik direklerinden kira isteyen 26 kararla ilgili açılan davalar oldu. Buna karşın ise 5 yılda imarla ilgili 92 dava açıldı. Bu davalar kent planlamasına damga vurdu. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal’ın Valiliği döneminde 2006’de açılan davayla Turan-Alsancak arası Yeni İzmir Kent Planı iptal oldu.

5’ini Valilik kazandı

Vali Cahit Kıraç’ın 2007 yılı Mart ayında göreve gelmesinden itibaren 2010 yılında kadar Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 38 imar planı kararı hakkında dava açıldı. En çok 11 davayla Konak ilçesiyle ilgili planlara dava açan Valilik, Karşıyaka ve Narlıdere’de dörder, Bornova, Urla, Güzelbahçe’de üçer, Buca, Gaziemir, Kemalpaşa’da ikişer ve Çiğli, Balçova, Aliağa, Özdere’de birer iptal davası açtı. Kıraç döneminde açılan 38 davadan 17’si Büyükşehir Belediyesi lehine sonuçlandı. Valilik ise 5 dava kazandı. Bunlardan biri henüz temyizden dönmedi. Büyükşehir Belediyesi’nin kazandığı 3 dava temyizden karar bekliyor. Öte yandan 13 davadan ise henüz karar çıkmadı.

Valiliğin kazandığı davalar

Valilik tarafından açılan iptal davaları arasında İzmir gündemine oturan çarpıcı imar planları iptalleri de oldu. Bunların başında yıllardır çözüm bulunamayan Basmane’deki Dünya Ticaret Merkezi ilk sırada yer aldı. Valilik tarafından 13 Mart 2009’da açılan davada İzmir 1. İdare Mahkemesi, Merkezi İş Alanı, Kentsel ve Bölgesel İş Merkezi ve Belediye Hizmet alanı belirlenmesine ilişkin 1/5 bin ölçekli plan değişikliğini yoğunluk artışı gerekçesiyle iptal etti. Büyükşehir Belediyesi kararı temyiz etti.

İptal edilen bir başka plan ise Çankaya’da eski Orkide Alışveriş Merkezi’nin yıkılmasıyla yapılması projelendirilen Zorlu Gökdelenine olanak sağlayan plan oldu. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14 Aralık 2007 tarihli yüksek yapı yapılmasına ilişkin 5 bin ve binlik imar plan değişiklikleri Valilik tarafından açılan davada, İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Valilik, Eskiizmir’de dini tesis alanının sosyal tesis alanı olarak belirlenmesine ilişkin bin ölçekli plan kararını da açtığı davayla iptal ettirdi.

En çok akaryakıt istasyon davası var

Valilik tarafından açılan imar davaları arasında sayıca çoğunlukta olan sekiz davayla akaryakıt-LPG istasyonu belirlenmesiye yönelik plan tadilatı iptallerinin istenmesi oldu. Aliağa’da LPG boru hattına ilişkin bin ölçeli plan ile Güzelbahçe ve Narlıdere’de mülkiyet belediyeye ait yeşil alan ve belediye hizmet alanı olarak belirlenmesine yönelik davalar devam ediyor.

Valilik komisyon

Vali Kıraç, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü bünyesindeki hukukçu ve mühendislerin incelediği dava konularının tek taraflı görünmesi üzerine bir komisyon kurdu. İl Özel İdare, Karayolları, Tapu ve İller Bankası Bölge Müdürlükleri’nden teknik elemanlar da inceleme komisyonunda yeraldı. Kıraç, çok sayıda dava açılması eleştirilerine kanunların kendilerine denetleme yetkisini kullandıkları yanıtını verdi.

Büyükşehir imar planı değişikliğini kaybetti

Valilik’in açtığı Basmane’de yeralan Sevil ailesine ait arsaya 32 katlı gökdelen yapına olanak sağlayan imar plan değişikliğini davasını ise kaybetti. Valilik, Büyükşehir Belediyesi’nin Sabancı Kültür Merkezi ile otel arasındaki alanda kalan parseline İzmir Kız Lisesi duvarını aşmayacak şekilde 4 kat sosyo-kültürel tesis alanı izni veren kararının iptali için de dava açtı. Büyükşehir bu davayı da kazandı. Bunların dışında, Konak’ta Uzundere rekrasyon vadisi projesi yapılması, Balçova Küçük Sanatlar Alanı belirlenmesi, Konak’ta Özel Sağlık alanı belirlenmesi, Karşıyaka’da Sosyal tesis alanı belirlenmesi gibi davaları Büyükşehir Belediyesi’nin lehine sonuçlandı.