“Prefabrik Toplu Konutlar için Yeni Bir Yaşam” Uluslararası Fikir Yarışması



ArchModule tarafından, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da düzenlenen “Prefabrik Konut Kompleksleri için Yeni Bir Yaşam” temalı uluslararası fikir yarışması, kentin Mladost Bölgesi’nde yer alan eski bir prefabrik konut kompleksinin günümüz koşullarına uygun olarak dönüştürülmesini amaçlıyor.

Mimarların ve mimarlık öğrencilerinin yanı sıra sanatçı ve tasarımcıların da katılabileceği yarışmanın son başvuru tarihi ise 15 Haziran 2011...

1944 yılında endüstrileşme politikaları sonucunda Bulgaristan’da kırdan kente göç başlamış ve bunun sonucunda başkent Sofya’da konut ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu sorunu çözebilmek için düşük maliyetli, kısa zamanda uygulanabilen prefabrike toplu konut üretimi desteklenmiş ve pek çok bölgede uygulanmıştır.

Sofya’da 500.000’den fazla insanı barındıran 190.000 prefabrik konut uygulaması bulunmaktadır. Ancak bu konutların günümüzde ömürlerini tamamlamaya yakın olmaları, enerji etkin yapılar olmayışları ve değişen yapı üretim teknolojileri ile birlikte Avrupa Birliği’ne üye diğer kentlerle ortak bir dil oluşturmaya yönelik estetik, sürdürülebilir ve çevre dostu gelişiminin planlanmasını gerektirmektedir.

Bu nedenle 2005 yılında ilan edilen "Toplu Konut Yapılarının Yenilenmesi Ulusal Programı" kapsamında bu dönüşüm için bir model üretilmesi öngörülmüş, pilot uygulama yapılması amacıyla Sofya'nın Mladost Bölgesi’nde merkezi konumda bulunan bir prefabrike konut yapısı seçildi.

Seçilen pilot yapı ve çevresinin dönüşümü için yeni fikirler üretilmesini amaçlayan yarışmada, katılımcıların belirlenen yapıya ilişkin enerji etkin cephe ve çatı önerisi ile birlikte çevre düzenlemesi ve yakın çevre planlama önerileri bekleniyor. 

Ödüller
Birinci ödül: 1.500 Euro
İkinci ödül: 1.000 Euro
Üçüncü ödül: 500 Euro

Yarışma Takvimi
Yarışmanın duyurulması: 11 Nisan 2011
Sorular için son tarih: 20 Mayıs 2011
Teslim tarihi: 15 Haziran
Jüri değerlendirmesi: 16 - 24 Haziran
Sonuç bildirimi: 01 Temmuz 2011
Ödül töreni ve sergi: Eylül 2011

Yarışmaya ilişkin ayrıntılı bilgiye ve kayıt formuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.