Pritzker Mimarlık Ödülü Töreni Dolmabahçe Sarayı'nda



2006 Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi Paulo Mendes da Rocha, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen törenle ödülünü alacak. Törende, Paulo Mendes da Rocha'ya Pritzker Mimarlık Ödülü’nün simgesi bronz madalyanın yanısıra 100 bin USD’lık ödül de verilecek.

Thomas Priztker, her sene farklı bir ülkede gerçekleşen ödül töreni için bu yıl İstanbul’un seçilme nedenini “Yüzyıllardır doğu ve batı kültürlerinin kavşak noktasında yer alan bu coğrafyada mimariye karşı olan farkındalığı artırmak” olarak gösterdi.

1979’dan beri verilen Pritzker Ödülü’nün ilkini Philip Johnson, geçen yıl verilen sonuncu ödülü ise Morphosis’ten Thom Mayne kazanmıştı.

Mendes da Rocha mimarlık kariyerine 1950 yıllarda São Paulo’da başladı. Etik kuralları bulunan ve basit materyallerle çalışmalar yapan bir grup mimar arasında yer aldı. Mendes da Rocha, Brezilya’nın en göze çarpan mimarları arasında kabul edildi. Kendisini mesleğine adayan mimar, hızla kariyerinde yükselmeye başladı ve daha fazla sayıda insanın kullanabileceği ve yararlanabileceği yapılar yarattı.

Yapıtları ile ilgili çalışırken, aynı zamanda São Paulo Üniversitesi’nde dersler vermeye devam etti. Ayrıca Brezilya Mimarlık Enstitüsü başkanlığı görevini yürüttü. Pek çok ödül kazandı, 2000 yılında kazandığı Mies van der Rohe Ödülü (Latin Amerika Mimarisi) ise aldığı ilk uluslararası ödül oldu.

Pritzker Mimarlık Ödülü juri başkanı Lord Palumbo, değerlendirme sonrasında yerinde bir seçim yaptıklarını belirterek, “Hareketli ve eğlenceli Brezilya şarkılarını Mendes da Rocha'nın işlerinde bulmak mümkün. Kendisi risk almaktan ve yenilikleri denemekten çekinmemiştir” yorumunda bulunmuştu.