‘Prof. Kemal Ahmet Arû Anısına Kentsel Planlama ve Tasarım Sempozyumu’ Tamamlandı



İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, İTÜ Çevre ve Şehircilik UYG-AR Merkezi tarafından düzenlenen ‘Prof. Kemal Ahmet Arû Anısına Kentsel Planlama ve Tasarım Sempozyumu’, 18-19 Aralık tarihlerinde İTÜ Taşkışla Binası'nda gerçekleştirildi.

İki gün süren Sempozyum kapsamında Prof. Kemal Ahmet Arû’nun kent planlama öğretisi, tasarım ve konut yaklaşımı, projeleri ve meslek alanlarına katkıları, konunun uzmanlarınca konuşuldu.

‘Kemal Ahmet Aru ve Kent Planlama Öğretisi’ başlıklı panel kapsamında bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Zekai Görgülü, Aru’nun çalışmalarını dönemsel olarak aktardı. Bu bağlamda Aru’nun Burdur Şehri İmar Planı Kat’ini ve Söke Planı’nı paylaşan Görgülü, Aru’nun kütle düzeni çerçevesinde çalışarak ürünlerini kentsel tasarım boyutuna taşıdığını ve Bauhaus ekolüne yakın bir duruş sergilediğini vurguladı.

1955 ile 1965 yılları arasında Aru’nun hiç plan üretmediğine değinen Görgülü, 1970 sonrası ürettiği planların ise rasyonel planlama ile örtüştüğünü ifade ederek Aru’nun ‘tarihselci’ ya da eklektik bir tavrının olmadığını; ilerici ve güncel olduğunu, yeni olan konularla ilgili olduğunu söyledi.

Görgülü, Aru’nu kentsel tasarım ve kentsel tasarımın planlama ve mimarlıkla olan ilişkisi üzerine düşüncelerini de paylaştı. Görgülü, son olarak Aru’nun etik ve ahlaki değerleri konusunda söylediklerine de değindi.