Prof. Ruhi Kafescioğlu ile 'Yüksek Mühendis Mektebi’nden İstanbul Teknik Üniversitesi’ne



Mimarlık, şehircilik, peyzaj tasarımı, endüstri tasarımı, sanat konu başlıklarında kitaplar yayımlayan YEM Yayın’ın yeni kitabı “Yüksek Mühendis Mektebi’nden İstanbul Teknik Üniversitesi’ne – Bir Dönüşümün Öyküsü ve Anılar”, mimarlar ve mimarlık mesleğine ilgi duyanlar için keyifle okunacak bir anı kitabı olarak hazırlandı. Yazar Ruhi Kafescioğlu’nun kitabı, Yüksek Mühendis Mektebi’nden İstanbul Teknik Üniversitesi’ne geçişi de anlatan, Türk mimarlığı akademik hayatı açısından son derece önemli bir dönem olan 1936- 1946 yıllarına ışık tutuyor.

Ruhi Kafescioğlu gelişmeleri, kendisinin ve o dönemde okumuş öğrencilerin kişisel gözlemlerine, anılarına ve yoğun bir arşiv çalışmasına dayanarak aktarıyor. Kafescioğlu, kitaptaki anlatısını bir yandan da Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulup Cumhuriyet’in ilk yıllarında eğitim vermeyi sürdüren ve İTÜ’nün köklerini oluşturan kurumların kısa açıklamalı kronolojik sıralamasıyla tarihsel bir çerçeveye oturtuyor.

Dönemin iz bırakmış hocalarına da yer verilen kitapta ayrıca 1943 Arı Yıllığı’na ait karikatürler, fotoğraflar ve ek olarak dönemle ilgili önemli arşiv belgeler de yer alıyor.

Ruhi Kafescioğlu “Yüksek Mühendis Mektebi’nden İstanbul Teknik Üniversitesi’ne Bir Dönüşümün Öyküsü Ve Anılar” 
YEM Yayın
Ocak 2010, İstanbul
14.5 x 20.5 cm
168 sayfa • karton kapak
50’yi aşkın yakın siyah-beyaz çizim ve fotoğraf
Türkçe

Ruhi Kafescioğlu “Yüksek Mühendis Mektebi’nden İstanbul Teknik Üniversitesi’ne Bir Dönüşümün Öyküsü Ve Anılar” ve YEM Yayın’a ait tüm kitapları, seçkin kitabevlerinden, YEM Kitabevi’nin Beşiktaş ve Fulya’daki mağazalarından ve www.yemkitabevi.com adresinden satın alabilirsiniz.

Prof. Ruhi Kafescioğlu

Yüksek Mühendis Mektebi’ndeki mimarlık öğrenimini 1943’te tamamladı. Mektebin 1944’te İstanbul Teknik Üniversitesi’ne dönüşmesinin ardından 1947’de İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı II kürsüsünde asistan oldu. Aynı fakültede 1949’da yeterlilik çalışmasını tamamladı, 1954’te doçent, 1965’te profesör oldu. Bir dönem İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Araştırma Kurumu genel sekreterliği ve başkanlığı yaptı; fakültenin malzeme arşivi ve malzeme laboratuvarının kurulmasını sağladı.