Prof. Y. Mimar Behçet Ünsal Vefat Etti



Mimarlık tarihi ve şehircilik araştırmalarının yanısıra tarihi yapıların korunmasına yönelik çalışmalarıyla da tanınan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Y. Mimar Behçet Ünsal vefat etti. Mimarlar Odası'nın 29 sicil numaralı üyesi Ünsal'ın cenazesi, 24 Kasım 2006 Cuma günü saat 10:00'da Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi önünde yapılacak törenin ardından, Suadiye Camisi'nde kılınacak öğle namazından sonra Kurtköy mezarlığında defnedilecek.

Prof. Y. Mimar Behçet Ünsal
1933'te Egli'nin öğrencisi olduğu Güzel Sanatlar Akademisi (MSÜ) Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. 1936'da Ankara ili mimarı olan Ünsal, aynı yıl Çocuk Esirgeme Kurumu Sarayı (Şevki Balmumcu ile) ve Samsun Halkevi proje yarışmalarında birincilik ödüllerini kazandı, 1937'de Etlik'teki Parazitoloji Enstitüsü ile Ulus'taki Jandarma Komutanlığı binalarını inşa etti. 1938'de Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri proje mimarlığına getirildi. 1940'ta İstanbul Belediyesi İmar Müdürlüğü uzman mimarı olarak Prost ile İstanbul imar planı çalışmalarına katıldı. Bu yıllarda özellikle şehircilik sorunlarıyla ilgilendi.

1941'de birkaç arkadaşıyla birlikte, iki yılda 45 sayı çıkan Yapı adlı mimarlık dergisini yayımlamaya başladı. 1946'da Yıldız Teknik Okulu'nda (YTÜ) mimarlık tarihi dersleri vermeye başladı. 1949'da Mimari Tarihi adlı kitabını yayımladı. Kitap, gerek hacim, gerek konu genişliğinden dolayı uzun süre Türkiye'de mimarlık tarihi konusunda bilgi edinmek isteyenlerin gereksinimlerini genel sınırlar içinde karşıladı. İngiltere'den gelen bir öneri üzerine 1959'da Londra'da Turkish Islamic Architecture -Seljuk to Ottoman (Selçuk?tan Osmanlı?ya Türk İslam Mimarlığı) adını taşıyan ve Türk mimarlığını etkileyen koşulları, mimari biçim ve karakterleri, yapı malzemelerini kronolojik ve karşılaştırmalı bir biçimde ele aldığı kitabı yayımlandı.

1952'de Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu üyeliğine seçilen Ünsal, 1954'te İstanbul Belediyesi eski eserler müşavirliğine atandı. Bu görevdeyken, kentin eski haritalarının hazırlanmasının yanı sıra birtakım restorasyon çalışmalarını yönetti. Aynı yıl, Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü'nde de mimarlık tarihi derslerine başladı. Ünsal, 1963'te Topkapı Sarayı arşivindeki mimarı planları yayımladı.

1969'da profesör unvanını aldığı İDMMA'da 1970'te Mimarlık Bölümü başkanlığına seçildi. 1971'de ise aynı kurumun Restorasyon ve Mimari Tarihi Kürsüsü başkanı oldu. 1973'te Turgut Övünç ile birlikte İDMMA Mimari Tarihi ve Restorasyon lisansüstü dalının kuruculuğunu yapan Ünsal, 1979'da Eski Türk Mimarlığı Enstitüsü'nün kurulmasında da çalıştı. Enstitü elemanlarıyla İstanbul Yıldız Sarayı ve Hünkar Dairesi restorasyon projelerini gerçekleştirdi.