Profilo Ev Hanımlarına Enerjiden Tasarruf Ettirecek



Profilo Dayanıklı Ev Aletleri, ev hanımlarını enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirmek, doğal kaynakların doğru kullanımına katkıda bulunmak üzere başlattığı kurumsal sosyal sorumluluk projesi 'Türkiye Enerjisini Topluyor' kampanyasının pilot çalışmasını tamamladığını ve projeyi resmen başlattığını 6 Nisan’da gerçekleştirdiği toplantısıyla duyurdu.

Türkiye enerjisini nasıl toplayacak

Türkiye’nin en köklü yerel beyaz eşya markaları arasında yer alan Profilo Dayanıklı Ev Aletleri hanımlara beyaz eşya üreten ve sunan bir firma olmanın yanısıra bu aletleri nasıl kullanması gerektiğini anlatma sorumluluğundan yola çıkarak öncelikle bu alanda uzman kurum ve kuruluşlarla ilk temaslarını başlattı. Bu kapsamda Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü yetkililerinden 'Evde Enerji Tasarrufu' eğitimi alan bir eğitmen kadrosuyla yola çıkarak Türkiye’yi karış karış gezmeyi hedefledi. Uzun soluklu olarak planlanan projenin ilk etabında  projenin ileriki zamanlarda daha sağlıklı ve ayakları yere basar şekilde ilerleyebilmesi için bir pilot ziyaret programı başlatıldı. Bu ziyaretlerde projenin ana müfredatını belirlemek üzere hazırlanmış 'Enerji Tasarrufu Kitapçığı' içindeki bilgiler eğitmenler tarafından ev hanımlarına aktarıldı. Eğitimlerin sıkıcı olmaması ve daha akılda kalıcı olması için ziyaretlerin eğitimden çok sıcak sohbet ortamında soru-cevap şeklinde geçmesine önem verildi. Hanımlar bu ziyaretlerin sonunda evlerinde bulunan elektrikli aletleri nasıl tasarruflu kullanabileceklerini ve aile bütçelerine nasıl katkı sağlayabileceklerini öğrendiler. 

Semir Kuseyri'Türkiye Enerjisini Topluyor' projesini duyurmak için düzenlenen basın toplantısında proje hakkında bilgi veren Profilo Dayanıklı Ev Aletleri Satış Direktörü Semir Kuseyri, “Türkiye’nin ihtiyacı olan enerjinin yüzde 75’i dışarıdan ithal ediliyor ve ülkemizde harcanan enerjinin neredeyse yüzde 25’i konutlarımızda tüketiliyor. Doğal kaynakların bilinçsizce ve büyük bir hızla tüketilmesi ise sadece ekonomiye değil, çevreye de zarar veriyor. Her fırsatta enerji tasarrufuna destek olarak kurumsal sorumluluklarını yerine getirmeyi hedefleyen Profilo, bu amaçla başlattığı proje çerçevesinde ilk yıl 5000’e yakın hanıma ulaşmayı ve bireysel alışkanlıkları değiştirerek evde enerji kullanımında sağlanan tasarrufu artırmayı amaçlıyor. Bizim bu proje kapsamında anlattıklarımızı uygulayanlar faturalarında yaklaşık aylık 13TL’lik bir düşüşü görebilecekler” dedi.

Profilo Pazarlama Müdürü Bahriye Bayraklı Tavukçuoğlu da, “Türkiye Enerjisini Topluyor, Profilo için çok önemli bir proje. Çok uzun süredir projenin tasarlanması konusunda çalışıyoruz. Tamamladığımız bu dev pilot çalışma da aslında bunun en önemli göstergesi. Tüm riskleri görmeden projemizin tanıtımını yapmak istemedik. Çünkü burada çok farklı bir yöntem izliyoruz. Hanımlarımızı evlerinde ziyaret ediyoruz, onların yaşam alanlarına giriyoruz. Bu hem çok zor ama doğru yöntemi ve içeriği belirlediğinizde ise uygulanabilir bir çalışma.  bu pilot çalışmada gördük ki Türk kadını evinin bütçesine katkı sağlayacak ve güvenebileceği projelere her zaman kapılarını açıyor. Bu pilot çalışmada açılan 150’ye yakın kapıdan içeri girdik. 1000’i aşkın hanımımızdan önümüzdeki dönem için çok faydalı bilgiler aldık. Hem ne kadar ilgilendiklerini gördük hem de aldığımız sorularla projemizi ne kadar geliştirebileceğimizi ve enerjimizi daha çok nereye harcayacağımızı tespit ettik” dedi.

Ziyaretler kapsamında tüm hanımlara ücretsiz 'Enerji Tasarrufu Kitapçığı', eğitimi baştan sona dinleyenlere 'Enerji Tasarrufu Sertifikası' ve ziyaret edilen evin sahibine ziyaret boyunca ikram edilecek yiyecek ile hediye olarak da tost makinesi takdim ediliyor. Uzun soluklu bir proje olarak tasarlanan 'Türkiye Enerjisini Topluyor' projesi, bu yıl 500 haneye ve 5000 kadına ulaşmayı hedefliyor.

'Tık'tan tasarruf eden web sitesi

Ev hanımlarını enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan 'Türkiye Enerjisini Topluyor' kampanyası çerçevesinde bir de özel web sitesi hazırlandı. Bu özel web sitesinin en önemli özelliği 'tıklanmıyor' olması! 'Türkiye Enerjisini Topluyor' kampanyası çerçevesinde, bilgisayarların farelerindeki pil ömrünü uzatarak enerji tasarrufu sağlamak için özel olarak tasarlanan bu sitede dolaşırken, açmak istediğiniz sayfayı tıklamanıza gerek yok. Fareyi açmak istediğiniz yere getirip hareket ettirmeden bir kaç saniye beklediğinizde sayfa kendiliğinden açılıyor.



Enerji tasarrufu kitapçığından bir kaç tasarruf tüyosu

• Beyaz eşya satın alırken enerji etiketlerini ve üzerindeki uyarıları mutlaka okuyun.
• Buzdolabınızdaki sıvı yiyeceklerin üzerini kapatın. Sıvı yiyecekler dolabın içindeki nem oranını artırarak kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur.
• Dondurulmuş gıdaları derin dondurucudan 1 gün önce çıkarıp buzdolabınıza koyun. Donmuş ürün, dolaba soğukluk vereceği için dolabınız daha az enerji harcayacaktır.
• Buzdolabınız fırın ve diğer ısı kaynaklarından uzakta olsun ki, serin kalmak için çok fazla çaba sarf etmek zorunda kalmasın.
• Verimli enerji kullanımı için buzdolabı ile arkasındaki duvar arasında en az 10 cm mesafe olmalı. Buzdolabının çevresi, toz ve hava sirkülasyonunu etkileyen maddelerden de uzakta olmalı.
• Çamaşırlarımı yüksek ısıda yıkamam lazım” diye düşünmeyin. Tüm çamaşırları yüksek ısıda yıkamak sadece daha fazla enerji harcamanıza sebep olur.
• Evin içine ya da kalorifer peteklerinin üzerine asılarak kurutulan çamaşırlar evin ısı enerjisinden çalar. Çamaşır kurutma makinesi kullanmayı deneyin.
• Bulaşık makinesi kullanmak elde yıkamaya göre yaklaşık 10 kat daha ekonomiktir. Bulaşıkları bulaşık makinesinde yıkayarak hem yarı yarıya daha az enerji harcarsınız hem de sudan tasarruf edersiniz.
• Birkaç yemeği aynı anda pişirebilen fırınları kullanmayı tercih ederseniz enerjiden ve zamandan tasarruf edersiniz.
• Kıyafetlerinizi hafif nemliyken ütüleyin. Böylece buhar fonksiyonunu fazla kullanmadan tasarruf yapabilirsiniz.
• Çay ya da kahve yaparken içeceğiniz kadar su kaynatın, böylece ihtiyacınız olmayan suyu kaynatmak için harcayacağınız enerjiden tasarruf edersiniz.
• Elektrikli cihazlar düğmesinden kapatmadığınız sürece enerji harcamaya devam eder. Elektrik tasarrufu için cihazlarınızı mutlaka düğmesinden kapatmalısınız.
• Şarj cihazları da kullanılmadıkları zaman bile enerji harcar, cep telefonu gibi cihazlarınızı şarj ettikten sonra şarjı prizde bırakmayın. Bu şarj cihazının kullanım süresini de kısaltır.
• Düşük enerji ampulleri size gereken ışığı verdikleri gibi 3 kat daha az enerji harcar.

Eskimiş cihazlar enerji tüketimini artırıyor

 “Profilo Dayanıklı Ev Aletleri’nin dört büyük beyaz eşya grubunun hepsinde de ürünlerin çoğu A enerji sınıfında bulunuyor, bazı modeller ise A sınıfından %10 veya % 20 daha da fazla tasarruf sağlıyor. Yeni nesil tasarruflu ürünler, elektrik ve su faturalarındaki miktarları önemli ölçüde düşürerek aile bütçelerine katkıda bulunurken, aynı zamanda doğayı da koruyor.



Profilo’nun enerji su ve zaman  tasarrufu sağlayan ürünleri

Profilo marka soğutucuları arasında özellikle Profilo NoFrost Buzdolapları, A sınıfı enerji tasarrufuyla öne çıkıyor, No Frost gamının tamamı A sınıfında bulunuyor. Uzun yıllardır teknolojiyi dayanıklı ürünler geliştirmek ve üretmek doğrultusunda uygulayan Profilo Dayanıklı Ev Aletleri'nin gerçekleştirdiği çalışmalarla son 10 yılda buzdolabı ve derin dondurucuların tükettiği enerji miktarlarında sağladığı düşüş yüzde 55 seviyelerine ulaştı.

Profilo çamaşır makineleri ürün gamında, 5 ve 6 kg'lık çamaşır makineleri, A sınıfından %10, 7 ve 8 kg'lık çamaşır makineleri ise yine A sınıfından %20 daha fazla enerji tasarrufu sağlayarak hem çevreyi koruyor hem de aile bütçesine katkıda bulunuyor. Profilo çamaşır makinelerinin sahip olduğu MultiPlus özelliği sayesinde JetPlus ile zamandan, EkoPlus ile enerjiden tasarruf sağlıyor. Yıkama başına 17lt, yıllık tüketimde ise 3,5 ton su tasarrufu sağlanabiliyor. Ayrıca, çamaşır miktarına göre harcanacak su miktarını belirleyen otomatik yük ve su tüketim kontrolü özelliği de Profilo çamaşır makinelerinin sadece ihtiyaç duyulan miktarda su ve enerji tüketmesini sağlıyor.

Profilo Çamaşır kurutma makineleri gelişen teknoloji sayesinde hem enerji kullanımı ve zaman açısından tasarruf sağlıyor hem de çamaşırların ömrünü uzatıyor. Profilo çamaşır kurutma makinesi modellerinde bulunan nem kontrollü akıllı kurutma sistemiyle program bittikten sonra sensörler çamaşırlardaki nemi kontrol ediyor ve nem algıladığında otomatik olarak kurutmaya devam ediyor. Ayrıca, hassas kurutma ve kırışıklık azaltma fonksiyonu ise çamaşırlarınızın daha uzun ömürlü olmasını ve ütü zamanından olabildiğince tasarruf etmenizi sağlıyor.

Tüm Profilo bulaşık makineleri, A sınıfı enerji tüketimi, A sınıfı yıkama ve  A sınıfı kurutma performansına sahip. Ayrıca özellikle, az sayıda kişinin yaşadığı hanelerde ve bulaşıklar bekletilmeden yıkatılmak istendiğinde çok işe yarayan yarım yük seçeneği de daha az miktarda su ve enerji ile yıkama yapmanızı sağlıyor. Bulaşık Makinesi’nde bulunan JetPlus özelliği ile %50’ye varan zaman kısaltma fonksiyonu, vakti dar olanlara hızlı ve pratik bir çözüm sağlıyor. Profilo bulaşık makinelerinde bulaşıkların kirliliğine göre su miktarını ayarlayan "AquaSensor" kirlilik sensörü özelliği de bulunuyor.

Profilo fırınlarda da A sınıfı enerji verimliliği standart bir özellik. Bunun yanında tüm Profilo fırınlar, yemek pişirme teknolojisi ve sunduğu fonksiyonel özelliklerle de dikkat çekiyor. Yeni nesil fırınlarda, 3D Plus özelliğiyle her çeşit hamur işini kolay ve tam kıvamında pişirme imkanı sunuluyor. Üstelik aynı anda 3 tepsiyi bir arada pişirme olanağı da sağlıyor. Yeni nesil fırınlar katalitik kendi kendini temizleme özelliğine sahip. Yağ ve kir tanecikleri fırının arka duvarındaki emaye yüzey üzerine yapışıyor ve pişirme esnasında fırın içindeki sıcaklık nedeniyle yanıyor, böylece fırın arka yüzeyi el sürmeye gerek kalmadan kendi kendine temizlenmiş oluyor. Tamamen çıkarılabilecek şekilde dizayn edilmiş olan fırın kapağı ise temizliği çok kolay hale getiriyor.